'Dit is in alle openheid besproken met bewoners'

Woonplus bevestigt aanwezigheid van asbest in woningen Groenoord

Woonplus bevestigt aanwezigheid van asbest in woningen Groenoord

SCHIEDAM - Het Collectief Groenoord, waarin een aantal bewoners van Groenoord zich heeft verenigd, heeft in een video klachten geuit met betrekking tot de verbouwingen in huurwoningen van Woonplus, om deze woningen 'van het gas af' te krijgen. Daarbij wordt onder meer gesteld dat er asbest in woningen aanwezig is en dat dit bouwwerkzaamheden bemoeilijkt. Woordvoerder van Woonplus Maurits Harting bevestigt dat er asbest aanwezig is in huurwoningen in Groenoord. Dat er asbest voorkomt in de woningen is in alle openheid besproken, zegt Harting. Zijn volledige reactie kun je hieronder lezen.

In dit artikel 'Van het gas af'-verbouwing problematisch door asbest in flats? Van het gas af? Er zijn steeds meer tegengeluiden, wordt o.a. Het Collectief Groenoord besproken. Hier lees je het artikel:
https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/van-het-gas-af-er-zijn-steeds-meer-tegengeluiden

Hieronder lees je de in het intro genoemde reactie door Woonplus:

"In woningen gebouwd voor 1994 is nagenoeg altijd asbest verwerkt. Na de tweede wereldoorlog was de woningnood prangend. In de nieuwe uitbreidingswijken werden veel  woningen middels systeembouw gerealiseerd. Met deze systeembouw konden in korte periode veel woningen worden gerealiseerd. In deze periode is asbest veelvuldig gebruikt bij de bouw van woningen. Dit geldt ook voor de woningen in Groenoord.

In Groenoord zit asbest onder andere in stelplaatjes in de bouwmuren. Omdat ze bouwkundig zijn ingekapseld is dit geen gevaar voor de gezondheid van de bewoners. Echter als je grootschalig aanpassingen doet, moeten er voorzieningen worden getroffen om veilig te werken. Het consortium dat door Woonplus aangesteld is, neemt bij het verbeteren van de woningen alle voorzorgsmaatregelen in acht.

Het Collectief stelt dat huurders niet zijn geinformeerd over de aanwezigheid van asbest in de woningen. In de Klankbordgroep waar bewoners van het Albert van Raalteplein zitting hebben en waar ook bewoners van het Collectief voor uitgenodigd zijn, maar helaas hebben afgezegd, is dit in alle openheid besproken. Bij alle huurcontracten die Woonplus aangaat voor woningen die voor 1994 zijn gebouwd, wordt in het huurcontract aangegeven dat er mogelijk asbest in de woning is. Daarnaast ontvangen bewoners de flyer Veilig omgaan met asbest (zie toegevoegd).

Woonplus betreurt het dat er zoveel ophef is rond de woningverbetering bij het Albert van Raalteplein. Woonplus is bewust vorig jaar een pilotproject gestart bij het Jacques Urlusplein om daar van te leren. Uiteraard hadden we gewild dat de woningaanpassing in één keer goed zou zijn gegaan. Dat is niet realistisch gebleken. Graag wordt Woonplus beoordeeld hoe zij hiervan geleerd heeft en hoe Woonplus deze kennis gebruikt in vervolgtrajecten.

Woonplus nodigt het Collectief uit om in gesprek te blijven, om naar elkaar te luisteren, elkaar met respect te bejegenen en te zoeken naar oplossingen in het belang van de bewoners.

Maurits Harting
Woordvoerder Nieuwe Energie voor Groenoord"

Foto: door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands - Asbest verwijdering in Hoog Catharijne, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39183732

09-02-2021