Als ik dat had geweten…

Woon je in Centrum, Nieuwland, Noord, Zuid of West? Geef je op als 'Buurtplaatje'

Woon je in Centrum, Nieuwland, Noord, Zuid of West? Geef je op als 'Buurtplaatje'

SCHIEDAM - Plakplaatjes sparen voor boeken, bijvoorbeeld voetbalplaatjes en vogelplaatjes, is al zo oud als de weg naar Kralingen. Nu zijn er ook boeken met plaatjes van buren. Dat was in Schiedam Oost een succes. Nu krijgen ook de andere wijken van Schiedam een Buurtplaatjes-stickeralbum. Woon je in Centrum, Nieuwland, Noord, Zuid of West? Dan kun ook jij een plaatje worden. Er zijn nog plekjes vrij. Aanmelden kan tot en met 31 oktober aanstaande.

In Schiedam-Oost was het een razend succes. Het Buurtplaatjes-stickeralbum. Buren die elkaar kunnen sparen, dat brengt de buurt wat dichter bij elkaar. Na zo’n geslaagd project hoort het Stedelijk Museum Schiedam vaak van mensen: “Als ik dat had geweten dan had ik ook een sticker willen worden”. Nu zijn ze de mensen van het museum bezig om voor alle andere wijken in Schiedam ook een Buurtplaatjesalbum te maken. En daarvoor zijn ze nog op zoek naar Schiedammers die op de foto willen om een plaatjes te worden.

“Eigenlijk is het heel simpel”, zegt geboren en getogen Schiedamse Cilia Batenburg, coördinator van de Buurtplaatjes XL, “via de site vul je het formulier in van jouw wijk. Je kunt dan kiezen uit categorieën waar jij jezelf in thuis voelt. Die zijn soms grappig, soms serieus en soms gaan ze specifiek over de wijk. Die mag je best een beetje met een korrel zout nemen hoor. Ze helpen straks om je eigen buurtgenoten wat beter te leren kennen en om elkaar wat makkelijker aan te spreken. Als je je aanmeldt om mee te doen, word je door ons uitgenodigd om in november op de foto te gaan in een wijkcentrum in jouw buurt. We hebben keus uit een middag en een avondsessie, zodat we het voor iedereen mogelijk maken om mee te doen. We noteren dan nog een favoriete uitspraak van je of iets anders waarvan jij het leuk vindt dat het bij je foto komt te staan."

Op het online aanmeldingsformulier wordt je telefoonnummer, e-mailadres en adres gevraagd. Die gegevens komen niet in het boek te staan, zo laat Cilia Batenburg weten. Die gegevens hebben we alleen nodig om de mensen in de juiste wijken in te delen en over de verschillende buurten te verdelen, en om contact met ze te zoeken, bijvoorbeeld voor de afspraak met de fotograaf, aldus Batenburg.

En als je eenmaal op de foto bent geweest? Batenburg: "Dan is het afwachten: want pas vanaf februari in het nieuwe jaar liggen de stickeralbums bij lokale ondernemers en kun je daar ook de plaatjes krijgen bij aankopen die je doet”.

Naast het sparen van de plaatjes om een album vol te krijgen organiseert het museum ook activiteiten zoals ruilmiddaggen. “Maar zover is het nog niet, we hebben nu nog tot 31 oktober om per boek 100 mensen voor de plaatjes te vinden. En we hebben in iedere wijk nog wat plekjes over, dus wacht niet en meld je snel aan!” 

Wil jij ook graag een plaatje worden of ken je iemand die een mooi plaatje zou zijn? Meld jezelf of hem of haar dan snel aan via: https://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/buurtplaatjes-xl/ of mail naar plaatjes@stedelijkmuseumschiedam.nl

Aanmelden kan tot en met zondag 31 oktober 2021

Foto: bron Stedelijk Museum Schiedam, foto door Aad Hoogendoorn

26-10-2021