Appartementen voor de verhuur en herenhuizen voor de verkoop

Woningbouw Warande Schoolstraat Nieuwe Haven

Woningbouw Warande Schoolstraat Nieuwe Haven

SCHIEDAM - Gisteravond werd er op uitnodiging van Heiko Hulsker architecten voor omwonenden van de Warande een informatieavond gehouden over de woningbouwontwikkeling die plaatsvindt op de Nieuwe Haven (vanaf de rotonde bij de Oranjebrug) tot de Schoolstraat, de hoek om in de Schoolstraat en vervolgens de hoek om op de Warande op nummer 142 en 144. Projectontwikkelaar is vastgoedeigenaar Frans Ludwig.

IMG_4735
De inloopbijeenkomst vond plaats op Warande 142, op de foto hierboven zie je de situatie binnen, op de foto hieronder de situatie buiten. Op 142 en 144 moeten 9 herenhuizen komen
buiten


Op de Nieuwe Haven en Schoolstraat gaat het om de renovatie van de daar staande panden.

Op de Warande gaat het om nieuwbouw. "Omdat het hier om nieuwbouw gaat en dit een beeldbepalende ingreep is aan de Warande, nodigen wij u als omwonende graag uit voor een inloopbijeenkomst. Wij presenteren de huidige stand van plannen.

Ook worden de al vergunde plannen van de Nieuwe Haven en de Schoolstraat, die momenteel volop in uitvoering zijn, inzichtelijk gemaakt", zo maakten wij uit de uitnodiging op. 

Namens het architectenbureau Heiko Hulsker architecten waren aanwezig architect Patrick Stijger en bouwkundige Thomas Bruijns, namens de gemeente o.a. wijkregisseur Bobby Scheepe.

Op de afbeelding boven het artikel zie je met nummer 1 aangegeven de 9 herenhuizen op de Warande met een voortuin van circa 6 meter (2). De herenhuizen hebben aan de achterkant van de woning een terras. Onder de woning en achter de woning is parkeerruimte (3). Het betreffen koopwoningen in het hogere prijssegment. 

Als nummer 4 aangegeven zie je het voormalige bankgebouw (NMB Bank, daarna NMB Postbank en vervolgens ING Bank) waarvan de ombouw tot 10 appartementen bijna gereed is. 

Daarnaast zie je een gebouw zonder nummeraanduiding in de tekening. In dit gebouw aan de Nieuwe Haven 111 - 113 had ooit de advocaat en bekende schrijver Ferdinand Bordewijk (1884 – 1965) zijn kantoor gevestigd. Dit pand valt buiten deze projectontwikkeling van vastgoedeigenaar Frans Ludwig. Heiko Hulsker architecten is wel als architect betrokken bij de herontwikkeling van dit pand, dat van de zomer nog door krakers was ingenomen. Het pand is een gemeentelijk monument.

achterkant
Vanaf de Warande gezien van rechts naar links de achterkanten van New York, de voormalige 'Bordewijk-villa', het voormalige bankkantoor en linksboven een puntje van de Over de Vesten-flat (situatie 28-11-2023)

Op 5 zien we het voormalige pakhuis New York, een rijksmonument. Het is de bedoeling dat hier 10 appartementen komen. De gemeente is akkoord met de plannen, maar omdat het een rijksmonument is moet ook het rijk een vergunning afgeven, zo begrijpen wij van de architect. Lees ook ons eerdere artikel uit 2021: Wonen in New York in Schiedam

In gebouwen 7, 8 en 9 komen in het totaal 64 appartementen. Het gaat wel zo'n anderhalf jaar duren voordat deze appartementen klaar zullen zijn, zo verwacht de architect. Op 7 zie je het 'torentje' met erop de naam van dit appartementencomplex: UNIE. Vroeger was hier N.V. Unie Winkel Maatschappij gevestigd en later kwam het pand in gebruik van Unilever (magazijn en kantoor voor reclame-onderdeel van Unilever). Op deze pagina van het gemeente-archief lees je meer informatie over de geschiedenis van het pand.

Alle appartementen zijn bestemd voor de verhuur. De appartementen in het voormalige bankgebouw op de Nieuwe Haven komen naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 beschikbaar voor de verhuur. Beheerder van de voor vastgoedeigenaar Frans Ludwig te ontwikkelen woningen is Wagenhof Real Estate in Haarlem. Bouwbedrijf is Glosec

Afbeelding boven het artikel: artist's impression van het plangebied en onder het artikel artist's impression van enkele details van het plan (artist's impressions door Heiko Hulsker architecten)

Foto's door Louise Melchers

afbeelding

29-11-2023