Is het 'zij lopen' of 'hun lopen' of is het beide goed?

Will van Wijk: 'Taal krijgt niet meer de aandacht, die nodig is'

Will van Wijk: 'Taal krijgt niet meer de aandacht, die nodig is'

SCHIEDAM - Niet alleen de taalvaardigheid van leerlingen op de basisschool en in het voortgezet onderwijs is hard achteruitgegaan,  maar ook de taalbeheersing van te veel leraren laat tegenwoordig te wensen over. Jan Willem de Boer, zelf oud-leraar Frans, sprak erover met Will van Wijk, oud-leraar en -directeur van een basisschool (en na zijn pensioen enige jaren leraar Nederlands op Lentiz Life College). 

door Jan Willem de Boer (video-reportage)

Eén van de oorzaken is het lerarentekort, zegt Will van Wijk. Om dat tekort op te vangen wordt ook gebruikgemaakt van zij-instromers, ook als die zij-instromers een taalachterstand hebben. Social media doen bepaald geen goed aan het juist gebruiken van onze taal. Dan is er ook nog de verloedering van onze taal door de invloed van straattaal. Aan de andere kant gebruiken veel ambtenaren in hun communicatie met de burger te moeilijke woorden en Engelse woorden, wat ontmoedigend werkt voor de goedwillende burger, die zijn best wil doen de ambtelijke taal te begrijpen. Ook veel politici hebben er een handje van om moeilijke taal te gebruiken, wat de kloof tussen politici en burgers vergroot. Will van Wijk kan het weten, want was vele jaren de fractievoorzitter van de VVD en ook voor andere organisaties bestuurlijk actief (hij was jarenlang voorzitter van Hermes-DVS). 

Jan Willem de Boer legt aan Van Wijk ook voor: 'Ik hoor vaak zeggen 'hun lopen', 'hun willen', etc. maar het moet uiteraard zijn 'zij lopen' en 'zij willen', etc. Maar als heel veel mensen het fout doen, dan is het niet langer fout, althans dat hoor je wel eens.'  Van Wijk is het met die opstelling absoluut niet eens. Onder meer dat kun je in de video zien en horen. 

 

 

31-01-2023