Schiedam Oost trapt af op vrijdag 12 april

Wijken Welkom is terug in Stedelijk Museum Schiedam

Wijken Welkom is terug in Stedelijk Museum Schiedam

SCHIEDAM - Wijken Welkom is een initiatief waarbij het museum alle Schiedammers uitnodigt voor een feestelijke wijkavond in het museum. ‘Op zo’n avond kun je samen met je buren gratis een kijkje nemen in het museum. De hapjes, muziek en andere optredens komen uit je eigen wijk. We lopen samen naar het museum of kunnen je ophalen met een bus, net als bij een schoolreisje.’ zegt directeur Anne de Haij. De avond voor Oost op vrijdag 12 april is het eerste feest in een reeks van zes gratis buurtfeesten, steeds voor en door een andere wijk.

Alles uit de wijk Oost
​Het museum organiseert de Wijken Welkom samen met de wijken. Zo zijn er fleurige bloemen van Iris Bloemsierkunst, gefrituurde hapjes van snackbar de Pinguïn en feestelijk fruit van minisupermarkt Altın Başak. Er is live muziek van onder andere de swingende Jeugd Rijnmondband en muzikant Michael Samson van de Troubadours van Schiedam. Dansliefhebbers kunnen in de tentoonstellingen genieten van live dansoptredens van HipHop 010. In ons Atelier is er een speciale workshop voor kinderen en families.

Welkom, juist als het een eerste bezoek is  
​In het museum is tijdens de wijkavond van alles te zien en te doen. ‘Het museum is van de stad, daarom nodigen we nu iedereen uit om hier feest te vieren’, zegt Meerten Zegers, stadsprogrammeur van het museum. ‘Juist als dit je eerste bezoek wordt, ben je hier welkom.’ Op vrijdag 12 april opent het museum zijn deuren voor iedereen uit de Oost. 

Met de bus naar het museum  ​
​Het feest begint om 19.00 uur op de Hoogstraat 112 en eindigt om 21.00 uur. Wie het gezellig vindt, kan samen wandelen naar het museum vanaf Wijkhuis Oost. We verzamelen om 18.30 uur bij Boerhaavelaan 79. Wie niet goed ter been is, kan met een busje meerijden en natuurlijk word je ook weer teruggebracht. Een plek reserveren voor de bus kan door een bericht te sturen naar Meerten: meerten@stedelijkmuseumschiedam.nl. We horen graag het graag als je een rollator of rolstoel meeneemt in de bus.

Geen kaartje nodig 
​Je hebt geen kaartje nodig voor Wijken Welkom. ‘Je kunt je wel aanmelden via ons Facebook Event of door mij een berichtje te sturen, dan weten we op hoeveel mensen we ongeveer moeten rekenen’, vertelt Zegers. 'Ook als je nog vragen hebt, kan je mij een bericht sturen’. Meerten is te bereiken via meerten@stedelijkmuseumschiedam.nl.

Wenswerken! Wat wens jij?
​Iedereen kan het hele gebouw verkennen. Samen met iemand van het museum kun je alle tentoonstellingen bekijken. Of je gaat zelf op avontuur in het museum. Zo kunnen bezoekers onder andere kunst, geschiedenis en verhalen bekijken in de tentoonstelling Uit Armoede. In de Stadsgalerij tekent kunstenaar Maarten Bel live Wenswerken, een kunstproject waarin de wensen van Schiedammers die met (te) weinig geld moeten leven, in vervulling gaan. Je mag tijdens het buurtfeest een eigen wens doorgeven, die hij direct die avond tekent. Of je kunt gelijk een wens van iemand uit jouw wijk kopen.

​Met het geld van het Wenswerk koopt kunstenaar Maarten Bel dan het afgebeelde product voor die persoon.

Deze tentoonstelling is gemaakt met elf Schiedamse ervaringsdeskundigen. Meer zien over Schiedam? Bezoek dan ook de tentoonstelling Panorama Schiedam waarin verhalen over Oost zijn terug te zien. Voor iedereen is er al iets vertrouwds in het museum.

Wijken Welkom-avonden 
​Wijken Welkom organiseren we nu, na het succes in 2022, voor de tweede keer. In totaal zijn er zes feesten, vier voor de zomervakantie en twee daarna. Oost trapt af, op vrijdagavond 12 april. Vervolgens vieren we feest met Groenoord (16 mei), Nieuwland (31 mei) en Zuid (28 juni). Na de zomervakantie is het feest voor de wijken Centrum-West (13 september) en de Noordrand (4 oktober). Bewoners kunnen deze avonden samen met hun familie en buren gratis het museum bezoeken voor een avond vol kunst, muziek en activiteiten. De avonden duren van 19.00 - 21.00 uur.

Voor vragen, opmerkingen of ideeën kun je een bericht sturen naar:  meerten@stedelijkmuseumschiedam.nl. Meer over Wijken Welkom lees je hier.

Met dank aan 
​Wijken Welkom wordt mogelijk gemaakt dankzij gemeente Schiedam, VSBfonds, VriendenLoterij Fonds, Fonds 21, Mondriaan Fonds en eenmalige steun van de G.Ph.Verhagen-Stichting

Tekst
Stedelijk Museum Schiedam

Fotografie
Aad Hoogendoorn

28-03-2024