Wijkagenten houden wijktafel op de grens van Nieuwland en West

Wijkagenten houden wijktafel op de grens van Nieuwland en West

SCHIEDAM - Wijkagent Schiedam Nieuwland, Dennis Vahstal (links op de foto), en wijkagent Schiedam West, Izak van der Vliet (rechts op de foto), houden een 'wijktafel' precies op de grens van beide wijken, bij het metrostation op de kruising van Troelstralaan en Vlaardingerdijk. Ze staan er nog tot 17.00 uur.

door Jan Schrijver

Je kunt bij de leukste politiewagen die er in de stad rondrijdt aanschuiven voor een gratis bakje koffie of thee, je kunt er op informele wijze kennismaken met beide agenten en je kunt desgewenst je vragen stellen aan hen en/of je informatie delen met hen.

Sinds kort heeft de politie dit karretje ter beschikking als mobiel barretje. Dennis Vahstal kwam ruim voor drieën vanmiddag ter plaatse op het pleintje van het metrostation met de normale dienstwagen, gevuld met koffiekannen met op het politiebureau vers gezette filterkoffie. Even later kwam zijn collega Izak van der Vliet met het elektrisch aangedreven mini-vrachtwagentje de heuvel op van de Troelstralaan. Het lijkt op een 'tuktuk', maar het is formeel een als auto gekentekend motorrijtuig. "Maar echt snel gaat het karretje niet, vooral heuvel op is de snelheid ver te zoeken, een kilometer of 18 max, schat ik", zo klimt Van der Vliet met een vriendelijke glimlach op het gezicht uit het karretje, dat voorin - ondanks de geringe afmetingen - over twee zitplaatsen beschikt.

Nog voordat de zijklep van de kar is opengeklapt en met de klapstoeltjes een terras is gevormd, komt er al iemand aanlopen, die meldt een vraag te hebben. Ze gaat een stukje verderop zitten op een muurtje, en agent Vahstal zoekt haar daar op. Het kan voorkomen dat mensen privacy willen bij het stellen van hun vraag of het geven van hun informatie, en die privacy wordt desgewenst geboden.

Geleidelijk vult het terras zich. De agenten geven de een een kop koffie, de ander een kop thee, en nemen voor iedereen de tijd. Tegelijkertijd staat de mobilofoon, die vast onderdeel vormt van hun uitrusting, aan en houden de agenten de meldingen in de gaten. De collega's op de centrale in Rotterdam zijn ervan op de hoogte dat de agenten bezig zijn met hun werk te doen als wijkagent en dat daarvoor het contact met de wijkbewoners noodzakelijk is. Het kan echter zomaar zijn, dat er een melding binnenkomt die met spoed opgevolgd moet worden. Het is niet zo dat het politiekorps qua personele bezetting ruim in zijn jasje zit, dus het kan gebeuren dat de wijkagenten ingezet moeten worden voor noodgevallen. 

Overigens, de koffie smaakt heerlijk. Goed van temperatuur, lekker op sterkte en goede kwaliteit bonen. "Heilige Boontjes, daar is de koffie van", geeft Van der Vliet het geheim van de goede koffie prijs. "Voor herhaling vatbaar deze koffie in deze opzet. Volgende keer nemen we gebak mee", zeggen we bij ons vertrek toe. 

Koffiebranderij 'Heilige Boontjes' is opgezet door o.a. een voormalige agent. Hier vind je de site van het bedrijf: https://www.heiligeboontjes.com/

14-06-2022