Ruim 50 oude rotten in het vak geven bovenbouwers beroepenvoorlichting

Wie weet hoe het balletje rolt, en wat uiteindelijk hun voorkeur krijgt

Wie weet hoe het balletje rolt, en wat uiteindelijk hun voorkeur krijgt

SCHIEDAM - Wie weet wat de gevolgen zijn van de avond die zich gisteren op scholengemeenschap Spieringshoek voltrok… Over een jaar of tien, twintig en verder. Lyceum Schravenlant, het Stedelijk Gymnasium en de ditmaal ‘gastherende’ school Sg Spieringshoek organiseerden samen een avond voor beroepenvoorlichting. De twee Schiedamse Rotaryclubs zorgden voor de ‘specialisten’ op de verschillende werkterreinen, een dikke vijftig in totaal. En zo’n 450 leerlingen van de drie scholen toonden zich geïnteresseerd in wat er in het werkzame leven allemaal mogelijk is.

door Ted Konings en Jan Schrijver

Er was al veel voorwerk gedaan, vertelt Spieringshoek-decaan Bahar Karadavut. En er zal nog het nodige gaan gebeuren. De bovenbouwleerlingen oriënteren zich gedurende hun schoolperiode op hun interesses en kwaliteiten, ook waar het aankomt op een vervolgstudie. “Eerst wordt er gewerkt naar een keuze voor een van de vier profielen, waarmee ze hun richting en mogelijkheden al voor een eerste keer sturen. Dan gaat het langzaam richting de mogelijke studies.” Leerlingen doen mee aan studentenbeurzen en gaan, zeker richting de afronding van hun middelbare school, naar open dagen en meelopen of proefstuderen bij de opleidingen die hun voorkeur hebben. Overigens: er bestaat ook zoiets als de Buitenlandbeurs en de Tussenjaarsbeurs, want een jaartje iets anders dan in de schoolbanken is de laatste tijd blijvend populair onder scholieren.

De beroepenvoorlichting gisteravond was een mooie tussenstop op die route. Voor het eerst sinds 2019, vanwege…, juist. De avond wordt steeds wisselend op een van de drie scholen gehouden. In twee sessies van een half uur konden de ‘ouwe rotten’ de essentie van hun mooie vak vertellen. En waar mogelijk ook de valkuilen die er zijn en die kunnen leiden tot een verkeerd beeld van het vak. In dit afzonderlijke stukje kun je lezen welke beroepen er nog meer belicht werden: Bij beroepenvoorlichting bovenbouwers havo/vwo meeste belangstelling voor: Psycholoog, advocaat en 'werken in het ziekenhuis'

In die tijd konden de jongeren ook de vragen die bij hen leven afvuren. Aldoende bleek de voorlichters voor het vak van journalist dat sommigen al een heel concreet idee hebben van wat hun te doen staat na het afstuderen. Zo wil de ambitieuze keeper van Excelsior Maassluis (jongens onder zeventien) graag de sportjournalistiek in, ’want de droom van ieder jongetje, om beroepsvoetballer te worden, kunnen maar weinigen realiseren. Alhoewel, het is nog steeds mogelijk, ik draai goed mee’. Maar je moet wat achter de hand hebben, vindt de 15-jarige vijfdeklasser van het Stedelijk Gymnasium Schiedam. Via zijn trainer heeft hij al twee stageplaatsen zo ongeveer geregeld. Hij mag meelopen bij twee landelijk bekende sportjournalisten.

Voor veel anderen is het een kwestie van ‘aan snuffelen en afstrepen’. In het groepje van zeven leerlingen van drie scholen die aanschoven bij twee Schiedamse journalisten, konden de meesten zich wel wat voorstellen bij een toekomst in de journalistiek, en stond die opleiding op het lijstje. Samen met bijvoorbeeld geschiedenis, archeologie en politicologie, maar ook economie en een beeldende kunstenopleiding. In ieder geval hadden zij een goed idee van wat er voor nodig is om journalist te worden: nieuwsgierig zijn, goed uit je woorden kunnen komen, je niet af laten schepen en plezier hebben in je moerstaal, zo disten zij desgevraagd op. Dat werd door een van de ‘professionals’ nog aangevuld met ‘een hart voor de maatschappij hebben’ - want wie voor het geld gaat slaat de journalistiek beter over, zo leerden de leerlingen.

De leerlingen kregen een casus voorgelegd: twee recente persberichten, één van een muziekvereniging die een concert aankondigt en één van de gemeente Schiedam die het publiek op een actie wil wijzen. Hun oordeel was scherp: “Hier proberen ze reclame te maken.” We zetten op het whiteboard nog een woord bij de eigenschappen van een journalist: kritisch zijn.

Wie weet hoe het balletje rolt, welke studies uiteindelijk hun voorkeur krijgen en wat het de jonge mensen gaat brengen. En ook: de samenleving. Die heeft natuurlijk op alle gebieden mensen nodig met liefde voor hun vak en de mensen met en voor wie zij dat beoefenen.

Foto boven het artikel: Jan Schrijver (De Schiedammer Online) in gesprek met Pelle, Marloes, Mathilde, Brechtje, Jaylin, Meriam, Melissa (foto door Ted Konings, Schiedam24)

Foto onder: de voorlichters na afloop in de aula, met geheel rechts Spieringshoek-decaan Bahar Karadavut en tweede van rechts Spieringshoek-rector Annerieke van Grol

voorl2

14-10-2022