Expositie muziekfotograaf Ron Jenner bij Tone & Image Gallery

'Wie goed shoot, goed ontmoet'

'Wie goed shoot, goed ontmoet'

SCHIEDAM - Op maandag 29 mei 2023 vindt de officiële opening plaats van de zesde tentoonstelling in de serie Dutch Masters van de Stichting Tone and Image. Fotograaf in focus is de bij het grote publiek onbekende Ron Jenner (Den Haag, 1960), een fotograaf die onder vakgenoten en jazzliefhebbers een grote faam geniet.

Ook jazzmusici als George Benson en, in Nederland, Harry Emmery en Candy Dulfer zijn lovend over zijn werk. Voor billboards van het North Sea Jazz Festival maakte hij jaren de portretfoto’s maar ook zijn live-opnamen zijn sprekend. Het overzicht dat in de Tone & Image Gallery getoond wordt laat de veelzijdigheid van deze bescheiden fotograaf zien.

“Ron Jenner verdient een plaats in de serie Dutch Masters-tentoonstellingen,” zegt curator Wim van Zon die samen met de fotograaf de beelden uitzocht en van context voorzag. “Aan de beelden kun je zien hoe Ron met zijn onderwerpen bezig is en de essentie van hun optredens of hun wezen vast probeert te leggen. Bovendien heeft hij een aanstekelijk enthousiasme dat musici ook waarderen. Jenner is een echt mensen-mens; zijn motto is niet voor niets Wie goed shoot, goed ontmoet", aldus Van Zon.

Bijzonder in de tentoonstelling zijn vintageprints van opnamen die Jenner op het North Sea Jazz Festival maakte in de jaren ’90 toen hij een fotostudio inrichtte in het Bel Air Hotel in Den Haag waar de artiesten van het festival verbleven. De foto’s hebben jaren in de Embassy Bar van het Bel Air Hotel gehangen en zijn nu in het bezit van het The Hague Marriott Hotel, de vernieuwde versie van het voormalige Bel Air Hotel.

De opening van de expositie vindt in aanwezigheid van de fotograaf plaats op maandag 29 mei, tweede pinksterdag, om 15.30 uur met een korte introductie door curator Wim van Zon. Daarna zal het duo Harry Emmery / Wolf Martini een optreden geven in de geest van George Benson. Emmery begeleidde in zijn lange carrière tal van groten op het North Sea Jazz Festival (hij trad daar bijna 100 keer op) en is een vast lid van de Candy Dulfer Jazz Band. Wolf Martini is een vaste begeleider van Denise Jannah en speelt zowel smooth jazz à la George Benson, funk à la Nile Rodgers en straight postbop. Het optreden vindt mede plaats in het kader van IDDF Around Town, het opwarmevenement voor het International Dutch Distillers Festival op 2 en 3 juni in Schiedam.

Tone & Image curatoren Peter de Raaf en Wim van Zon duiken sinds 2018 in de archieven van toonaangevende Nederlandse muziekfotografen. Zij selecteren, met een gezamenlijke ervaring van 60 jaar, beelden voor overzichtstentoonstellingen die het beste werk van de fotografen laat zien. Voor de serie zijn inmiddels 20 fotografen geselecteerd. De eerste drie tentoonstellingen zijn door de initiatiefnemers zelf bekostigd. Voor de voorlopig resterende 17 tentoonstellingen zijn fondsen en sponsoren aangezocht. De research voor het project heeft al geleid tot ontdekkingen van onbekende pareltjes uit de archieven van o.a. Rob Bosboom (Muziek Express) en Paul Bergen. De extra opgedane kennis moet ook leiden tot een grootschalige publicatie over muziekfotografie in Nederland.

De Stichting Tone & Image is opgericht om bijzondere fototentoonstellingen, met de nadruk op muziekfotografie, te organiseren. Naast tentoonstellingen in de eigen galerie in Schiedam worden tentoonstellingen samengesteld voor musea, festivals en evenementen over de hele wereld. De stichting beheert een aantal muziekfoto-archieven, en doet research naar historisch fotomateriaal. Op termijn wil de stichting in Rotterdam het Huis van de Muziekfotografie realiseren.

De tentoonstellingen in de reeks Dutch Masters worden mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Elise Mathilde Fonds, het Deltaport Donatie Fonds, Concerto Books en Plato Mania.

De Dutch Masters 6 * Ron Jenner tentoonstelling is geopend van 29 mei tot en met 9 juli 2023 in de Tone & Image Gallery in Schiedam. De openingstijden van de galerie zijn donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

Op donderdag 1 juni om 14.00 uur geeft curator Wim van Zon een rondleiding in het kader van de Dutch Masters 6-tentoonstelling waarbij tevens aandacht is voor de dan ook geopende The Beatles Reunited tentoonstelling. Kosten per deelnemer € 6,00.

Foto: fotograaf Ron Jenner achter de drums in het Bel Air Hotel, Den Haag, 2012

17-05-2023