Wibautplein neemt schaakborden in gebruik

Wibautplein neemt schaakborden in gebruik

Veel leden van de Schiedamse Jeugdschaakclub De Pionnetjes waren aanwezig bij de opening van de schaaktafels. Bewoonster Willie Heikamp vertelt dat ze voor de Mooi Werk Cultuurprijs een idee heeft ingestuurd en dat ze gewonnen heeft. Daardom zijn nu de schaak- en damtafels hier.

Youri Verlinde, organisator en jeugdleider bij Jeugdschaakclub De Pionnetjes, vertelt dat het leuke van schaken is dat het eigenlijk heel makkelijk. Je leert het zo. Als je het goed kunt, wordt het weer moeilijker omdat je nieuwe trucs kunt leren.  

Jesus Medina is aanjager Urban Chess voor het plaatsen van schaaktafels door heel Nederland. Hij vertelt dat schaken erg belangrijk is voor het brein. Kinderen die schaken doen het beter op school. Ze kunnen zich beter concentreren en krijgen een betere impulsbeheersing. Ook voor volwassen is schaken goed. Er zijn veel mensen met dementie in Nederland. Het is belangrijk dat mensen gaan wandelen, bijvoorbeeld naar dit plein, maar ook het brein fit houden.

Volgens Youri Verlinden is Magnus Carlsen de beste schaker. Zijn tip: "Een goede schaker moet geduldig zijn en niet te snel willen zetten."

Jan Willem de Boer was met JWtv bij de opening aanwezig. Zijn reportage kun je hier bekijken: 

06-11-2021