Opnieuw beëdiging Marcel Houtkamp ter vervanging van wethouder Marcel Bregman (D66)

Opnieuw beëdiging Marcel Houtkamp ter vervanging van wethouder Marcel Bregman (D66)

SCHIEDAM - Vanavond vanaf 20.00 uur vergadert de gemeenteraad digitaal. Onder meer staat op de agenda de beëdiging van Marcel Houtkamp voor een volgende vervangingsperiode van 16 weken.

Deze vervanging is in verband met het ziekteverlof van wethouder Bregman (foto). Wethouder Bregman is sinds eind september wegens oververmoeidheidsverschijnselen met ziekteverlof. Op 15 december 2020 werd Marcel Houtkamp als zijn tijdelijke vervanger benoemd.

In het voorgesteld besluit aan de raad is te lezen: "De benoeming van de heer mr. M.J.C. Houtkamp per 16 december 2020 tot tijdelijk vervangend wethouder van de gemeente Schiedam i.v.m. de ziekte van wethouder M.R. Bregman te verlengen door hem opnieuw te benoemen voor een periode van 16 weken, ingaande 8
april 2021, bij tijdsbesteding van 0,8 fte."

"Sinds eind september 2020 is wethouder de heer M.R. Bregman wegens oververmoeidheidsverschijnselen met ziekteverlof. Aanvankelijk was de mogelijke duur van de afwezigheid van de wethouder nog niet goed vast te stellen. Begin november heeft de bedrijfsarts vastgesteld dat de heer Bregman nog niet in staat is zijn taken als wethouder op te pakken. De fractie van D66 heeft mr. M.J.C. Houtkamp voorgedragen als tijdelijke vervanger. De heer Houtkamp is per 16 december 2020 benoemd tot tijdelijk wethouder van Schiedam.
In zijn recente nieuwe advies constateert de bedrijfsarts dat de heer Bregman nog steeds niet in staat is om zijn taken als wethouder uit te voeren. Gezien zijn medische toestand zal dat ook niet binnen de komende maanden mogelijk worden. Gezien dit advies wordt voorgesteld de benoeming van de heer Houtkamp als tijdelijk wethouder te verlengen."

Hierna is nog een verlenging met 16 weken mogelijk. Welke situatie doet zich na deze maximale periode van in totaal 48 weken voor? De Memorie van Toelichting bij het wetsartikel hieromtrent meldt: “De gedachte daarbij is dat indien politieke ambtsdragers hun functies gedurende een aanzienlijke periode niet kunnen uitoefenen,
het tot hun verantwoordelijkheid behoort, de functie definitief neer te leggen.”

Dat betekent dat na de periode van 48 weken de wethouder of terugkeert in zijn functie, danwel ontslag neemt, zo lezen wij in het voorliggende voorgestelde raadsbesluit.

Hier lees je onze eerdere artikelen: 

Marcel Houtkamp D66 terug als wethouder
https://www.deschiedammeronline.nl/politiek/details/marcel-houtkamp-d66-terug-als-wethouder

Wie wordt tijdelijke vervanger van zieke wethouder Marcel Bregman
https://www.deschiedammeronline.nl/politiek/details/wie-wordt-tijdelijke-vervanger-van-zieke-wethouder-marcel-bregman

 

16-03-2021