Expositie Begraven Branders is beëindigd

Wethouder krijgt petitie voor behoud van historisch hekwerk

Wethouder krijgt petitie voor behoud van historisch hekwerk

SCHIEDAM - De vanmiddag afgesloten expositie ‘Begraven Branders, vergeten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk/Schiedam’ was naar zeggen van de organisatoren een succes.

"Ondanks de beperkende coronamaatregelen heeft deze expositie en alle bijkomende activiteiten enkele honderden belangstellenden getrokken", zeggen organisatoren Nationaal Jenevermuseum Schiedam en Historische Vereniging Schiedam (HVS).  

Sinds de start van de expositie op 7 augustus 2021 zijn verschillende activiteiten georganiseerd om de aandacht te vestigen op de fraaie begraafplaats onderaan de Vlaardingerdijk. Vijf lezingen, uitgave van het boekje ‘Rooms en Rijk’, een bloemlegging en bijeenkomst met nazaten van de branders die daar liggen begraven, en rondleidingen. De aandacht voor de expositie en het onderwerp leidden er tevens toe dat de tentoonstelling met twee weken werd geprolongeerd, tot en met vandaag dus.

De geschiedenis van de begraafplaats gaat terug naar omstreeks 1850. Tot de sluiting ervan in 1972 vonden vele illustere Schiedammers hier hun laatste rustplaats. Onder hen vele branders en distillateurs. Op verzoek van de gemeente Schiedam heeft een werkgroep van de HVS onderzoek gedaan op de voormalige begraafplaats. Uit dit onderzoek kwam zulk bijzonder materiaal tevoorschijn dat een expositie voor de hand lag. In het kader van ‘De Stad Te Gast’ kon de HVS 'uitpakken' met een grote expositie bij het Jenevermuseum.  

De HVS houdt met deze expositie ook een pleidooi voor behoud van onder meer het historisch hekwerk bij de voormalige begraafplaats. Ruim 200 bezoekers hebben in het museum een petitie hiervoor ondertekend. De handtekeningen zijn tijdens de finissage van de expositie vandaag overhandigd aan wethouder Duncan Ruseler (cultuur) (foto geheel boven).

De HVS hoopt dat de gemeente Schiedam na de inventarisatie van de graven een volgende stap neemt om deze begraafplaats in oude glorie te herstellen. Ruseler zei dat in de begroting een aparte post is opgenomen voor het groenonderhoud op de begraafplaats. HVS-voorzitter Marianne Ames benadrukte richting wethouder dat de HVS bereidwillig is zich bij het verder in oude glorie herstellen opnieuw in te zetten. 

peterlem

Ook waren er vanmiddag twee korte lezingen. Een van Peter Lem (foto hierboven) over de Schiedamse brander Adrianus de Koning en een van Wilma Margry over Evert Margry, die destijds het ontwerp voor het hekwerk bij de begraafplaats heeft gemaakt. 

groep1

Foto hierboven: tijdens de bijzondere bloemlegging op het graf deze zomer werd er ook aandacht besteed aan de slechte conditie van het historische hekwerk; foto hieronder: enkele nazaten van Schiedamse branders brengen een bloemengroet

jans

14-11-2021