'Met steun van het rijk kunnen we snel aan de slag'

Wethouder hoopt binnen week te horen of er subsidie komt voor 'schimmelbuurt' in Nieuwland

Wethouder hoopt binnen week te horen of er subsidie komt voor 'schimmelbuurt' in Nieuwland

SCHIEDAM - Wethouder Fahid Minhas hoopt binnen een week te horen of er rijkssubsidie loskomt om iets aan de Staatsliedenbuurt in Nieuwland te kunnen doen, de buurt met huurwoningen van Woonplus die last hebben van schimmelvorming. Dat liet de wethouder weten aan Mina, bewoonster van een huurwoning. Zij legde hem via Twitter het vuur aan de schenen, waarop de wethouder haar liet weten de toon waarop zij tot hem sprak erg vervelend te vinden. Om in huurwoningen met schimmel binnen op de muren te wonen, is ook heel erg vervelend.

door Jan Schrijver

Wij schreven eerder deze week over een inwoonster van de Staatsliedenbuurt in Nieuwland, Mina, die op krakkemikkige manier antwoord kreeg van de gemeente over de plannen voor haar buurt, waar meerdere inwoners in hun Woonplus-huurwoningen last hebben van schimmel binnen in huis. Uiteindelijk kreeg zij van een medewerkster van het klantcontactcentrum een als 'concreet' aangeduid antwoord, op basis van input van wethouder Fahid Minhas. Dat antwoord was echter helemaal niet zo concreet. Lees maar:
https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/staatsliedenbuurt-in-nieuwland-gaat-gesloopt-worden

Mina retweet onze tweets over bovenstaand artikel en over ons artikel dat DENK een enquête start onder bewoners over de toestand in de buurt. Zij voegt hier enig commentaar aan toe. 
https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/verloedering-staatsliedenbuurt-staat-op-agenda-commissievergadering-gemeenteraad

Het vervolg van de gemeentelijke communicatie laat opnieuw te wensen over, als nu de wethouder zelf via(privé)berichten via Twitter met Mina in contact treedt.

"Hoi Mina, je hebt via het KCC ook al vragen gesteld en daar heb je al antwoorden op gehad. Wat is je concrete vraag nu nog met betrekking tot de Staatsliedenbuurt."

Mina: "Wat er concreet met de buurt gaat gebeuren. Blijkbaar gaat het rijk iets financieren en vinden wij als bewoners het vreemd dat we nog steeds niet weten wat de plannen zijn. Het lijkt erop dat er wel al plannen klaar liggen. Anders komt er van bovenaf geen geld beschikbaar toch? Er liggen al plannen klaar. Waarom mogen wij niet weten wat de plannen zijn. En wat als er geen geld komt. Gebeurt er dan helemaal niets? Is er een plan A en een plan B bijvoorbeeld? Moeilijke vragen he!"

De wethouder vervolgens: "Hoi Mina, ik vind de toon waarop je spreekt erg vervelend. Het zijn helemaal geen moeilijke vragen. Ik heb alleen ook andere dingen te doen dan de hele dag op twitter te zitten."

Pardon? Zou communiceer je toch niet met de burger? "Ach, ik was misschien wat te drammerig", zo vergoelijkt Mina dat de wethouder haar zo aanspreekt. Maar wat is 'drammerig' als je - soms al jaren - in een huis met schimmel op de muren moet wonen en het maar niet opschiet met het aanpakken ervan. Heeft ze zelf als inwoonster van de Donker Curtiusstraat in de Staatsliedenbuurt last van schimmelvorming in haar woning?, zo vragen wij haar.

Mina: "Toen we hier 22 jaar geleden kwamen wonen in onze zeskamerwoning, een maisonnette, werd de woning door één gaskachel in de woonkamer verwarmd. Ja, toen hadden we er veel last van. We hebben toen op eigen kosten een tweedehands cv-ketel gekocht en laten installeren en radiatoren in alle kamers geplaatst. Sindsdien valt het in ons huis mee. Ook hebben we de geiser vervangen door een boiler, hetgeen de situatie ook verbeterde. Sinds onze 4 kinderen het huis uit zijn, hebben we in de keuken een afzuigkap aangelegd met een buis naar buiten en hebben we een wasdroger, zodat we geen was hoeven uit te hangen. Dat scheelt allemaal. We zijn nu zo goed als van het schimmelprobleem af. Wel krijgen we het in huis niet warmer dan 19 graden Celsius en betalen we zo'n 220 euro's aan de Eneco voor voornamelijk het gas." Mina vervolgt: "Maar lang niet iedereen in deze buurt kan dat soort aanpassingen in huis als wij hebben gedaan uit eigen zak betalen en er zijn dus helaas heel wat mensen die veel last hebben van schimmelvorming. En ja, dat lot trek ik me aan en daarom kom ik voor hen op."

Het inhoudelijke deel van het nadere antwoord van wethouder Minhas aan Mina luidt als volgt: "Er liggen geen concrete plannen klaar. Het enige wat we weten is dat sloop/nieuwbouw de enige en beste oplossing is voor de Staatsliedenbuurt. De huizen renoveren, is vanuit financieel oogpunt niet duurzaam. Het moment en de manier waarop dit gaat gebeuren, is afhankelijk van het verkrijgen van de middelen. Als we er rijkssubsidie voor krijgen - dat horen we hopelijk binnen een week -  dan kunnen we snel aan de slag. Als het rijk ons niet helpt, dan moeten we het als gemeente samen met Woonplus doen. We gaan dan een plan uitwerken en aan de gemeenteraad vragen om geld beschikbaar te stellen. Het is dan aan de gemeenteraad om daarmee in te stemmen. We hopen dit jaar nog met een voorstel naar de gemeenteraad te kunnen."

 

17-02-2021