Weidevogelspecial opnieuw uitgegeven

Weidevogelspecial opnieuw uitgegeven

MIDDEN-DELFLAND - De grutto’s zijn sinds een maand terug in het Kraaiennest en de eerste kieviten zitten al bijna een week te broeden op hun eieren. Het weidevogelseizoen is dus echt begonnen.

Na het succes van 6 jaar geleden heeft het Weidevogelpact Midden-Delfland haar 
weidevogelspecial opnieuw uitgegeven. Alle leden van de Midden-Delfland Vereniging kregen de hernieuwde uitgave cadeau bij het voorjaarsnummer van de Midden-Delfkrant.

De weidevogelspecial bevat (foto)portretten van vogelsoorten, die soms meer dan 6000 kilometer vliegen om in de weilanden van Midden-Delfland te kunnen broeden. Van o.a. scholekster (‘Bonte Piet’), tureluur (‘Tureluurs word je ervan’) en grutto (‘Een hoogvlieger,  onze nationale vogel’).

Weidevogelvrijwilliger
Aan het woord komt een weidevogelvrijwilliger. Ieder voorjaar steekt hij de handen uit de mouwen voor het plaatsen van plas-draspompen en het beschermen van nesten tijdens werkzaamheden in het land. ‘Ik kan niet meer zonder de polder’. Hoogtepunt van de special  is de weidevogelfietsroute. Op de kaart staan locaties waar je weidevogels vanaf de  verharde weg met verrekijker goed kunt zien van maart tot en met juni. Er is ook informatie  over weidevogeltochten voor het hele gezin (‘Met boer of vrijwilliger op zoek…’), en over hoe  je weidevogelvrijwilliger kunt worden.

Weidevogelpact Midden-Delfland
Agrarische Natuurvereniging Vockestaert, Natuurlijk Delfland, Natuurmonumenten en Vogelwerkgroep Midden-Delfland sloegen in 2014 de handen ineen om ervoor te zorgen dat  de aantallen weidevogels in Midden-Delfland niet verder afnemen. De gemeente, provincie, waterschap, Staatsbosbeheer en boeren uit het Weidevogelcafé werken intensief mee. ‘Aan  de Pacttafel wordt veel gesproken en goed nagedacht over wat er nodig is om het tij te  keren voor deze polderbroeders,’ aldus projectleider Floor Koornneef.

Op www.vockestaert.nl/weidevogelpact is de gehele cadeaubijlage te lezen.

18-03-2024