Dit is een Urilift! Een urinoir dat in de grond verzinkt. Géén drinkwatertappunt

Weet jij wat voor gebouwtje dit is?

Weet jij wat voor gebouwtje dit is?

SCHIEDAM - Ken jij dit zo op het eerste oog futuristisch uitziende gebouwtje op de Koemarkt? Wel eens gezien? En weet je waar het voor dient?

door Jan Schrijver

Eerst even raden. Het antwoord volgt vanavond. Het gebouwtje is trouwens niet vaak zichtbaar!

Overigens, de gedumpte rommel die je naast het gebouwtje naast de ondergrondse afvalcontainers ziet liggen, is vanmiddag door Irado afgevoerd.

Antwoord:
Het gaat hier om een zogenoemde 'Urilift'. In dit gebouwtje bevinden zich drie urinoirs. Het gebouwtje kan in de grond zakken en normaal gesproken bevindt deze drievoudige piesbak zich ondergronds op de Koemarkt. De horeca-ondernemers op de Koemarkt weten, dat het gebouwtje er al tal van jaren is, maar eigenlijk nooit wordt gebruikt voor het doel waarvoor het bestemd is. Eigenlijk gebeurt dat alleen op grote evenementen zoals de Brandersfeesten, waarbij dan met dit huisje getracht wordt het wildplassen tegen te gaan. Met het niet doorgaan van de Brandersfeesten is er dit jaar dus geen emplooi voor het hokje. 

Het huisje wordt wel maandelijks schoongemaakt, vertelt een van de horecaondernemers ons, "dus al wordt het urinoir niet gebruikt, het kost de gemeenschap wel geld". 

Openbare toiletten in onze stad zijn schaars. Voor o.a. de toeristen en het winkelend publiek zou het helemaal niet onverstandig zijn om de Urilift bovengronds te laten. 

Als dat zou gebeuren, dan is het wel raadzaam om er een bordje op te bevestigen waarin wordt aangegeven dat het geen openbaar drinkwatertappunt is, want ook dat bleken enkele voorbijgangers te denken bij het zien van dit huisje. 

Navraag bij de gemeente wijst uit dat de Urilift in 2012 is geplaatst met als doel overlast van wildplassers te verminderen, aldus een woordvoerder van de gemeente. 

urilift

27-06-2023