We krijgen nog drie dagen met lentetemperaturen

We krijgen nog drie dagen met lentetemperaturen

SCHIEDAM - Vorig weekeinde werd er nog geschaatst. Een week later, zaterdag 20 februari, was de eerste dag dat in ons land in 2021 lentetemperaturen zijn gemeten. Daarvan is sprake als de temperatuur de 15 graden Celsius bereikt. Alleen aan de Zeeuwse wateren en in het uiterste noorden gebeurde dat zaterdag niet. In Schiedam werd het 16 graden Celsius (de week ervoor werd een maximum bereikt van - 2 graden Celsius). 

Zondag werden opnieuw lentetemperaturen bereikt. Het leidde tot drukte op bijvoorbeeld het strand en in eigen stad bijvoorbeeld in het Prinses Beatrixpark met een volle parkeerplaats en het barbecueveld waarop de nodige families zich rond de dit jaar vroeg uit de berging gehaalde barbecues schaarden.

Overigens was het vorig jaar zelfs nog enkele dagen eerder in februari dat de eerste lentedag werd genoteerd, te weten op 16 februari. Het KNMI schrijft: "De lente van 2020 was uitzonderlijk zonnig. De link met een schonere lucht als gevolg van de lockdown door corona werd al snel gemaakt. Onterecht, blijkt uit onderzoek van onder andere KNMI en Wageningen University & Research. Het zonnige lenteweer werd vooral veroorzaakt door droogte en weinig bewolking. Dat het lenteweer uniek was staat wel vast: sinds 1928 is er nog nooit zoveel zonnestraling gemeten."

Meteorologisch begint de lente op 1 maart. Astronomisch begint de lente op 20 maart 2021.

Ook voor vandaag, morgen en woensdag worden lentetemperaturen verwacht voor Schiedam. 

Foto: een narcis in Schiedam

22-02-2021