Nikolaj Dielemans verhuist met zijn atelier van Dwarsstraat naar Singel

'Wat is 'abstract' eigenlijk?' was de vraag bij KunstWerkt

'Wat is 'abstract' eigenlijk?' was de vraag bij KunstWerkt

SCHIEDAM - Onder grote belangstelling opende Jan M. de Grauw zondagmiddag de nieuwe expositie bij Stichting KunstWerkt  'Abstract, hoezo?'.

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

Voorafgaand aan de opening hield De Grauw (1939) voor het geboeide publiek een lezing, waarin hij inging op de vraag wat nu eigenlijk abstracte kunst is. Een van de namen die hij hierbij noemde was Pablo Picasso, een naam die tot de verbeelding van velen spreekt. Maar neem zijn werk Guernica, dat een weergave is van een Duits bombardement op de stad Guernica in 1937. Wat is abstract? Zo haalde hij meer voorbeelden aan die tot de verbeelding spraken. Zijn ervaring op radio en televisie in het presenteren van programma's over kunst (zoals het presenteren van de vroeger bekende Teleac-cursussen), had hij duidelijk meegenomen naar Schiedam.

grau
Jan M. de Grauw met achter zich werken van Vera Whistler

Ook had hij aan de zes deelnemende kunstenaars aan 'Abstract, hoezo?' de vraag voorgelegd wat voor hen de inhoud is van abstract. De vier antwoorden die Jan ontvangen had, citeerde hij. 

De Grauw ging ook in op het werk van Nikolaj Dielemans, één van de zes deelnemers. Hij stond bij het houden van zijn lezing naast een groot werk van Dielemans en tegenover de kunstenaar en diens echtgenote Ank (beiden op de rug gezien; zie foto boven het artikel). Hij memoreerde Dielemans persoonlijk te kennen, waaraan niet vreemd zal zijn dat kunstenaar/docent De Grauw ooit stafmedewerker was van het Stedelijk Museum Schiedam. Later in zijn loopbaan zou hij directeur zijn van Kunst- en Cultuurcentrum Dordrecht.

Nikolaj Dielemans (76) heeft sinds januari een nieuw atelier. Ruim drie jaar had hij zijn atelier aan de Dwarsstraat 42 in Schiedam Zuid, maar de gemeente heeft de kunstenaars daar laten weten dat zijn binnenkort het pand moeten verlaten. "Ik voelde er niets voor om te wachten totdat dit ook werkelijk zou gebeuren en om dan binnen twee weken mijn spullen te moeten pakken. Ik ben maar meteen op zoek gegaan naar een alternatief en heb dat gevonden op de Singel 65, bij Mozaïekatelier Stukje bij Beetje. Ik heb er zo'n 80 m2, waarvan 20 m2 effectief om te schilderen. Dat is minder ruim bemeten dan in de Dwarsstraat, maar het is wel een gezelliger locatie. Ik ben er heel blij mee."

Nog geen tijd voor pensioen? "Als kunstenaar ga je nooit met pensioen; kunstenaar ben je en blijf je", zo reageert Nikolaj, die zowel opgeleid is als kunstenaar (kunstacademie) als als stedebouwkundige. Jarenlang heeft hij beide vakken met genoegen naast elkaar uitgevoerd. Bij het stedebouwkundig adviesbureau waarvoor hij werkte was er ook een ontwerpafdeling. "Ik heb daar jaren ook leiding aan gegeven, beide disciplines kwamen daarin mooi samen. Overigens, over kunst en pensioen gesproken, in Zweden, waar ik wel eens kom, ken ik al jaren een kunstenares, die inmiddels 105 jaar is en gewoon stug doorgaat. Daar neem ik graag een voorbeeld aan."

Hier lees je ons eerdere artikel: Zes kunstenaars exposeren bij Stichting KunstWerkt
Abstract, hoezo?

14-02-2023