Haal 'Katvis' van Tjibbe Veldkamp op of

Wandel door Parijs met Adriaan van Dis in 'De wandelaar'

Wandel door Parijs met Adriaan van Dis in 'De wandelaar'

SCHIEDAM - Leden van de bibliotheek krijgen dit jaar weer een cadeautje van Nederlands leest: het boek 'De wandelaar' van schrijver Adriaan van Dis. Voor de jeugd is dit jaar het boek 'Katvis' van schrijver Tjibbe Veldkamp uitgekozen.

Nederland Leest is een evenement ter bevordering van het lezen van boeken. Het vindt sinds 2012 jaarlijks plaats in de maand november. De achterliggende gedachte is het idee dat een goed boek gesprekken op gang brengt en lezers met elkaar verbindt. In november leest heel Nederland daarom één boek: 'De wandelaar' van Adriaan van Dis. De jeugd leest 'Katvis' van Tjibbe Veldkamp.

Het afgelopen jaar was voor veel mensen een periode waarin het leven zich voornamelijk tussen vier muren afspeelde. Onder andere om te laten zien dat reizen niet altijd fysiek hoeft te gebeuren is het thema van Nederland Leest 2021: Over de grens. Met een boek reis je in een mum van tijd van Jakarta naar New York en ben je maar een paar bladzijden verwijderd van 1924. Ook kun je met een boek je eigen grenzen verleggen en je wereld vergroten met nieuwe ervaringen en verhalen.

Dit jaar is gekozen voor de De wandelaar van Adriaan van Dis. In dit boek krijgt een Nederlander in Parijs bij een brand een hond in zijn schoot geworpen. Een hond die een andere wereld voor hem opent: die van vluchtelingen, illegalen en zwervers. Het verandert Parijs, het verandert de man: hij wil helpen, goed doen. Maar alles wat hij doet pakt anders uit. Het boek wordt gebruikt om gesprekken op gang te brengen en lezers met elkaar te verbinden in de bibliotheek.

De jeugd ontvangt het boek 'Katvis' van Tjibbe Veldkamp, een veelzijdig kinderboekenschrijver. Veldkamp: ‘In Katvis gaat een jongen voor een vriend over zijn eigen grenzen heen: hij doet dingen die hij helemaal niet durft. Misschien zou dit verhaal ook over jou kunnen gaan of over iemand die je kent. Lees het en oordeel zelf.’

Alle leden van de bibliotheek kunnen een gratis exemplaar ophalen in een van de locaties.

02-11-2021