Waarschuwing voor windstoten, code geel vanaf elf uur vanochtend

Waarschuwing voor windstoten, code geel vanaf elf uur vanochtend

SCHIEDAM - Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten. Vanaf elf uur vanochtend geldt 'code geel' als waarschuwing.

"Vanochtend komen er in de kustgebieden en op het IJsselmeer zware windstoten voor van 75-90 km/u uit een zuidwestelijke richting. In de nacht naar zaterdag neemt de wind weer af", zo laat het KNMI weten.

Voor Zuid-Holland geldt de volgende waarschuwing van het KNMI: "Vooral in de kustgebieden zware windstoten van 75-90 km/u, vrijdagmiddag en -avond ook dieper landinwaarts. De windstoten komen uit een zuidwestelijke richting. Kans op windstoten. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden. Volg weerberichten en waarschuwingen."

https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen/zuid-holland

Rijkswaterstaat waarschuwt: "Vrijdag vanaf het einde van de ochtend worden zware windstoten verwacht. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor vier kustprovincies. Daarnaast kan het vanwege het pinksterweekend mogelijk drukker worden op de Nederlandse wegen." en "Vooral vrachtwagens, motorrijders, caravans en automobilisten met een aanhanger moeten rekening houden met harde windstoten. Dit geldt ook voor andere weggebruikers in de kustprovincies. Door de harde windstoten kunnen voertuigen namelijk gaan slingeren en op een andere rijstrook terechtkomen. Ook kunnen voorwerpen, zoals afgebroken takken, op de weg belanden, waardoor automobilisten schrikken, remmen of uitwijken." Tot slot: "Vanwege het lange weekend verwachten we ook meer recreatieverkeer. De vrijdagavondspits kan drukker zijn dan normaal, maar mogelijk moet je ook op zondag en maandag rekening houden met meer drukte."

De neerslagkans is volgens het KNMI 90% op zaterdag, 80% op zondag en 90% op maandag, met maximum temperaturen van achtereenvolgend 12 graden Celsius, 14/15 graden Celsius en 15/16 graden Celsius. Zondag en maandag zullen we naar verwachting de zon iets vaker door de wolken zien schijnen dan zaterdag. 

Bron afbeelding KNMI

21-05-2021