Waar gaan onze straatstenen heen?

Waar gaan onze straatstenen heen?

SCHIEDAM - De Ambachtenbuurt in Schiedam Noord wordt opgehoogd. De straten worden daartoe opgebroken, de oude stenen worden afgevoerd en uiteindelijk komen er nieuwe stenen terug. Ik vroeg me vanmorgen, bij het opbreken van de Hovenierstraat, af: waar gaan die oude stenen eigenlijk naar toe?

door Rob van der Stel

stenen1

Theo, de chauffeur van de vrachtwagen die op de Hovenierstraat zijn wagen met stenen laadde, gaf desgevraagd uitleg: ‘Ze gaan voor hergebruik naar Werkendam’. Nieuwsgierig geworden vroeg ik of ik niet mee mocht rijden. Theo stemde toe. Rond tien uur vanochtend werd er vertrokken met een volle container met stenen. Een paar straten verder stond een aanhanger met nog eens een container met stenen, deze werd aangekoppeld en de weg werd vervolgd.

We reden via de Beneluxtunnel, over de A15 naar Gorinchem, de brug over de Merwede over, om vervolgens op een nieuw aan te leggen industrieterrein in Werkendam te lossen. Op de terugweg verzorgde Theo, gastvrij als hij is, een kopje koffie. Wederom verbazing: een Senseo-machine in de bestuurderscabine en een koekje om het compleet te maken.

Helaas was de vrachtwagenstrook vanaf de Brienenoordbrug naar de A20 afgesloten, om daar eens overheen te rijden zonder een bekeuring te krijgen, dat had wel een mooi slot geweest van dit bijzondere uitstapje.

Overigens worden de stenen naar verschillende bestemmingen getransporteerd. Na ruim een uurtje laden vertrok Theo met een nieuwe lading Schiedamse vintagestenen. Bestemming onbekend. Hoe dan ook, gehard als zij inmiddels zijn in Schiedam, zullen ze ook elders op hun plaats zijn. 

stenen3

stenen4

02-05-2022