'Eerst zaten we in de brillenglazen, nu vullen we de glazen'

Waar eerst 't Schielicht stond is nu Brasserie De Schie open

Waar eerst 't Schielicht stond is nu Brasserie De Schie open

ROTTERDAM/SCHIEDAM - André de Jong (64) en Mirjam Lammerse (54) zijn na de nieuwbouw van hun restaurant Brasserie De Schie de afgelopen weken dan eindelijk opengegaan. Het zat allemaal niet mee met de bouw. Zo moesten de nieuwe horeca-ondernemers anderhalf jaar geduld hebben voordat hun elektriciteitsvoorziening helemaal geregeld was. "We zitten hier aan een dijk, en dat maakt dat soort dingen en het bouwen er niet gemakkelijker op. Dat merk je bijvoorbeeld ook aan de manier waarop er geheid moest worden", zegt André.

door Jan Schrijver (tekst) en Jan Willem de Boer (videoreportage)

Je vindt Brasserie De Schie aan de Kandelaarweg 123 in Rotterdam. Het is daar een soort niemandsland tussen aan de ene kant Schiedam Kethel en aan de andere kant Delft, met daartussen een stukje Rotterdam én zelfs een stukje Schipluiden (gemeente Midden-Delfland). "Zo gebeurt het dat als het 's winters gesneeuwd heeft, er op dit stukje Rotterdam geen sneeuw geruimd wordt. Schiedam houdt op bij zijn grens, en dat doet Midden-Delfland ook. Op ons stukje weg - dat dus in Rotterdam ligt - kan dan niet gereden worden, het zal bepaald niet de eerste keer zijn dat er een auto de dijk af de sloot in glijdt", zo weet Mirjam. André en Mirjam kunnen het weten want ze wonen al twintig jaar naast wat voorheen café restaurant 't Schielicht was.   

deschie

Ze zijn geen onbekenden in Schiedam, want jarenlang waren zij eigenaar van Tempel Optiek, eerst op de Broersvest en daarna op de Hoogstraat. Daarna dreven zij in de Spaanse Polder het bedrijf ExamVision, dat gespecialiseerd is in medische optiek. Denk bijvoorbeeld aan de speciale brillen met loeps erop die tandartsen dragen. "Toen we het bedrijf verkocht hadden en zakelijk niets om handen hadden, kregen we het horecabedrijf naast ons van de familie Petit aangeboden. We hadden nog geen horeca-ervaring, behalve als klant dan. Het leek ons een mooie uitdaging en we zijn er enthousiast ingestapt. We hebben inmiddels begrepen dat we het in de horeca niet over klanten hebben, maar over gasten. We hebben nu een dag of negen proefgedraaid, wat details moeten er zowel binnen als buiten nog worden afgemaakt", zeggen André en Mirjam.

Brasserie De Schie heeft zowel een diner-kaart als een lunch-kaart, alsook een drank- en wijnkaart. De wijnen worden betrokken bij wijnhandel Van Dijk uit Kethel. Op de kaart lezen wij: 'Dit is ons try out menu. Heb je ideeën of aanvullingen? Wij horen het graag!'. Na de dagen die nu zijn proefgedraaid, worden wat aanpassingen aan de kaart gedaan. André: "We willen de kaart iets toegankelijker maken. Zo komen er overdag veel fietsers hier een stop maken. Daarom komt er op de lunchkaart een uitsmijter bij. Er staat al een Croque Monsieur op, dat is een aangeklede tosti, zeg maar een complete maaltijd. Er komt nu ook een 'gewone' tosti op te staan. Wat er op de kaart ook bijkomt is een Thaise tomatensoep, ik zweer je, daar gaan we bekend om worden, die is zo lekker. Aan de dinerkaart wordt ook een Wiener schnitzel (dat is een schnitzel van kalfsvlees) toegevoegd. De kabeljauw op de kaart wordt vervangen door zeebaars. Blijvers zijn onder meer de kipdijfilet-saté, de hamburger, de steak van diamanthaas, de gamba's en de ragout van paddenstoelen in een smakelijk jasje." Mirjam: "Wat we vergeten waren op de kaart: een kindermenu. Dat komt erbij, en wat we belangrijk vinden is om ook bij een kindermenu wat verse groente te serveren." André: "Overigens, we bereiden alles met verse ingrediënten. Alleen de mayonaise komt uit een pot. Maar zelfs de nacho's voor bij de borrel maken onze koks zelf."

manmetbri

De koffie is ook nog een verhaal. Het stel heeft de nodige kleine koffiebranderijen in de Rotterdamse regio bezocht, zo ook die van Man Met Bril Koffie aan de Vijverhofstraat, onder het viaduct van de voormalige Blaakspoorlijn. André: "Die moest het zijn. De koffie is erg lekker vinden we, en de naam is op mijn lijf geschreven, ik hebben immers zo'n drie decennia 'in de brillen' gezeten. Wat ik ook leuk vond was dat één van onze kennissen zei, dat we eerst in de brillenglazen zaten, maar dat we nu de glazen vullen".  Mirjam tot slot: "Van het voorjaar komt er aan de kant van de weg trouwens ook een uitgifteluik, voor de talloze fietsers die hier voorbijkomen en die bijvoorbeeld een broodje, een ijsje of een coffee-to-go willen bestellen."

Voor meer informatie (o.m. over openingstijden) en beelden, zie de video door Jan Willem de Boer. Die video kun je starten door onder het intro van dit artikel op de afbeelding met pijltje te clicken. 

schie6

Foto's: door Jan Schrijver en Jan Willem de Boer

23-11-2022