Nieuwkomers voor Tweede Kamer met meer dan 1% in Schiedam zijn BIJ1, JA21, Volt, NIDA

VVD, D66, PvdA, Partij voor de Dieren, DENK en FvD boeken winst in Schiedam

VVD, D66, PvdA, Partij voor de Dieren, DENK en FvD boeken winst in Schiedam

SCHIEDAM - Dit is in Schiedam de voorlopige einduitslag van de Tweede Kamerverkiezing op 17 maart 2021 na telling van alle 43 stembureaus. VVD, D66, PvdA, Partij voor de Dieren, DENK en FvD boekten winst. In 2017 was PVV de grootste partij in Schiedam, nu is dat de VVD. De top3 is 1. VVD, 2. PVV, 3. D66, 4. DENK, 5. SP.

We zien dat de VVD na de laatste door ons gepubliceerde tussentelling (na 27 stembureaus) is blijven doorstijgen. De PVV heeft sinds die laatste tussentelling nog iets ingeleverd, terwijl de CDA nog iets is opgekrabbeld. D66 heeft sinds genoemde laatste tussentelling de winst nog iets uitgebreid, terwijl GroenLinks en SP nog fractioneel zijn gedaald t.o.v. die tussenstand. Ook DENK en FvD daalden t.o.v. die tussenstand. De PvdA is sinds genoemde tussenstand nog omhooggegaan.

De voorlopige einduitslag leert ons, dat in Schiedam t.o.v. de Tweede Kamerverkiezingen van vier jaar geleden vooruitgegaan zijn VVD,  D66, PvdA, Partij voor de Dieren,  DENK, FvD. Achteruitgingen: PVV, CDA, GroenLinks, SP, 50PLUS. Gelijk bleven CU en SGP. Nieuwkomers met meer dan 1% van de stemmen zijn BIJ1, JA21, Volt, NIDA. 

Het opkomstpercentage is 72,03. Dat is minder dan in 2017, toen dit 75,8 procent was. Landelijk ligt het opkomstpercentage hoger, zo rond de 80%. Schiedam doet het qua opkomst iets beter dan buurstad Vlaardingen: 73,71%

Wat wij van medewerkers in stembureaus in Schiedam vernamen, is dat er nogal wat ongeldige stembiljetten tussen zaten. Een medewerker verzucht hierover: "Mensen die een hartje of rondje om hun partij zetten, een (goedbedoelde) tekst op het formulier zetten, naast het rondje zelf rondjes zetten, enzoveert. Echt zonde want ze tellen niet mee!"

eomdsa

18-03-2021