'Lokaal afsteekverbod wil nog niet zeggen dat je geen siervuurwerk mag verkopen'

Vuurwerkverkopers winnen kort geding tegen gemeente Schiedam

Vuurwerkverkopers winnen kort geding tegen gemeente Schiedam

SCHIEDAM - Vanaf 2 januari 2021 is het verboden in Schiedam vuurwerk af te steken. Ook de vergunningen om het in Schiedam te verkopen werden door de gemeente ingetrokken. Schiedamse vuurwerkverkopers hebben via een kort geding afgedwongen dat zij de komende maanden toch siervuurwerk mogen verkopen. Jan Willem de Boer sprak erover met een van de Schiedamse verkopers van vuurwerk, Ricardo Nielsen.

door Jan Willem de Boer (videoreportage)

"De voorzieningenrechter heeft besloten dat de belangen van de ondernemers zwaarder wegen dan het algemeen belang van de Gemeente Schiedam", zeggen de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) en Vuurwerkcheck die samen de distributeurs en winkeliers in de vuurwerkbranche vertegenwoordigen.

Vuurwerkcheck-voorzitter Frans Köhler: “Dat er in een bepaalde gemeente een lokaal afsteekverbod geldt, betekent niet dat de ondernemers ineens geen siervuurwerk meer mogen verkopen. Wij gingen dan ook met vol vertrouwen deze rechtszaak in. We zijn blij dat het nu voor andere gemeentes duidelijk is dat een verkoopvergunning voor siervuurwerk niet zomaar mag worden ingetrokken. Daarnaast vinden we het fijn dat de rechter de belangen van vuurwerkwinkeliers inziet. We willen voorkomen dat er vuurwerktoerisme ontstaat in omliggende gemeentes waarbij er een oneerlijk speelveld wordt gecreëerd. Als branche kijken wij uit naar een veilig oud en nieuw met Nederlands siervuurwerk.”

Het eindoordeel van de rechtbank volgt volgend jaar vanwege de complexiteit van de zaak, zo laten de BPN en Vuurwerkcheck in hun persbericht weten.

Lees ook eerdere artikelen op onze website gerelateerd aan het thema vuurwerk:
Ruim 46.000 euro vuurwerkschade, waarvan alleen al 29.000 euro aan afvalbakken
Jaarwisseling mét vuurwerkverbod levert gemeente méér vuurwerkschade op

'Minder vuurwerkoverlast, wel onrustig begin nieuw jaar'

Kabinet komt tóch met een vuurwerkverbod

Tips om je hond door het geknal van de jaarwisseling heen te helpen

31-10-2022