Vrijwilligers kunnen zelf cadautje aanvragen via systeem dat niet waterdicht is

Vrijwilligers kunnen zelf cadautje aanvragen via systeem dat niet waterdicht is

SCHIEDAM - Vrijwilligers krijgen dit jaar een cadeautje van de gemeente van zo om en nabij de tien euro. De 16.000 vrijwilligers die Schiedam rijk is, kunnen het cadeautje zelf uitkiezen op een website. Het systeem is echter niet waterdicht. Iedereen kan een cadeautje aanvragen.

In het ene jaar wordt er een groot feest georganiseerd in de Grote Kerk, met muziek en eten, en kunnen alle vrijwilligers een envelop ophalen met een aantal Proosje-munten ter besteding bij deelnemende winkeliers in Schiedam. Het volgende jaar worden de vrijwilligers afgescheept met een bioscoopvoorstelling in de Schiedamse megabios op zaterdagochtend (tja, hoe verzinnen ze het). Vervolgens wordt een kostbaar onderzoek gedaan naar de vrijwilligersbeleving in onze stad. Dit bijzondere jaar 2020 worden de vrijwilligers zoetgehouden met een cadeautje van zo'n euro of tien.

Dat cadeautje kunnen ze uitkiezen op de website Schiedambedankt.nl. Het maken van deze website en het uitdenken van het systeem zal ook weer de nodige duiten hebben gekost.  Maar helaas, de verstrekking van het vrijwilligers-cadeau via de site gebeurt niet door middel van een waterdicht systeem. Hoe serieus worden vrijwilligers dan genomen, zo kun je je afvragen.

"Schiedam zou onze stad niet zijn zonder de inzet van bijna 16.000 vrijwilligers. Jullie maken met z’n allen fantastische dingen mogelijk! Wij zijn trots op alle helden die zich inzetten voor een ander én voor de stad. Met Schiedam Bedankt zetten we jou, onze Schiedamse vrijwilliger, in het zonnetje. Ben je vrijwilliger in Schiedam? Kies dan hieronder je geschenk!", zo lezen wij opgeklopte woorden op de website Schiedambedankt.nl

We zien cadeautjes als een pot honing, een paar sokken met Schiedam ingeweven, Schiedam-mokken, een historische atlas van Schiedam, een voorraadblik Schiedam, een handgemaakte geurkaars, een pakket snoep, een mondmasker Schiedam, een doos bonbons bij de kaashandel, 10 kerstkaarten van Schiedam, een bezoek aan het Jenevermuseum, een zak patat plus snack bij Bram, een tube douchegel van Van Gils, verschillende boeken, een fles wijn, een fles cider, een diner bij het nog te openen restaurant Hotspot Hutspot, een magneetje voor op de koelkast, etc. 

Allemaal leuk en aardig, maar niet alleen de 16.000 echte vrijwilligers kunnen een cadeautje aanvragen, maar eigenlijk iedereen die daar zin in heeft, zo kregen wij door van enkele teleurgestelde vrijwilligers en organisaties die met vrijwilligers werken. Als je enkele e-mailadressen hebt, kun je zelfs meerdere keren een cadeautje aanvragen, zo werd ons medegedeeld. We namen de proef op de som, vulden fictieve gegevens in, kozen voor een bezoek aan een organisatie, en ja hoor we kregen zonder probleem een unieke code gemaild. Dat toezenden wordt begeleid met de volgende tekst:

"Beste vrijwilliger,

Hartelijk dank voor je inzet voor de stad Schiedam. Wij zijn jou dankbaar voor wat je doet!

Je hebt gekozen voor een bezoek: ....
Mooi! Je kunt je bezoek digitaal reserveren via ....'

kies bij reservering de optie : ‘ik heb een Schiedam bedankt code’. Je vult hier de unieke code in die je zojuist van ons hebt ontvangen.

Veel plezier gewenst en geniet van je geschenk. Dat heb je verdiend.


Je actiecode is: ... - ... - ... 

Hartelijke groet,

Servicepunt Vrijwilligers Schiedam"


Het e-mailtje dat we kregen is dus weinig persoonlijk, want er worden bij het aanmelden weliswaar gegevens gevraagd (naam, adres, organisatie) maar die worden niet gebruikt in het e-mailtje waarin de code je wordt toegestuurd. Dat gaat allemaal automatisch dus (overigens zou je het ook geautomatiseerd persoonlijker kunnen maken) en niemand die dus klaarblijkelijk de fake-vrijwilliger eruit zeeft. 

Vrijwilligers zijn uniek en voor veel organisaties onmisbaar! Scheep ze dan niet af met een cadeautje van een tientje door middel van een 'unieke code' die door iedereen in meervoud aan te vragen is. 

Jan Schrijver

N.B. de gemeente is om een reactie gevraagd, zodra we die hebben ontvangen, kun je die hier lezen.

 

09-12-2020