Vrije Vogels expositie en concert

Vrije Vogels expositie en concert

SCHIEDAM - Stichting Zona Franca en Bibliotheek Schiedam presenteren de tentoonstelling Vrije Vogels, een selectie van recente werken van de kunstenaars Houman Esmail Nia, Mosab Anzo, Parisa Akbarzadeh, Nilva Larico en Juan Heinsohn. Op de openingsdag - 8 april - vindt een concert plaats.

De opening vindt plaats op zaterdag 8 april 2023 om 15.00 uur in de Bibliotheek Schiedam, gebouw Korenbeurs.

De tentoonstelling wordt geopend met een gratis concert van ud-speelster Jawa Manla (Syrië) en multi-instrumentalist Lucie Lelaurain (Frankrijk), twee artiesten die gespecialiseerd zijn in Midden-Oosterse muziek. Presentatie Lisa Heinsohn.

Vrije Vogels
De vijf deelnemende kunstenaars komen uit verschillende landen en culturen. Ook in hun opleiding tot beeldend kunstenaar hebben ze verschillende wegen bewandeld. Vier van de vijf zijn als vluchteling naar Nederland gekomen en hebben de kunst nooit losgelaten. Ze presenteren hun werk vaak op individuele of collectieve tentoonstellingen, of nemen deel aan kunstzinnige projecten, zowel in musea en galeries als in buurthuizen en ze werken regelmatig samen aan sociale, culturele en solidariteitsactiviteiten.

Op de expositie zijn schilderijen te zien, met acrylverf, olieverf, inkt en verschillende materialen en ook illustraties en digitaal werk op verschillende formaten geprint.

Concert
Jawa Manla, ud-speelster, zangeres en componist, geboren in Aleppo, Syrië, toerde op jonge lijftijd rond samen met beroepsmuzikanten door Egypte, Libanon, Oman en Turkije. Ze trad op met gerenommeerde orkesten en kreeg les van de grootste vertolkers van ud. Zeven jaar geleden kwam ze met haar familieleden als vluchtelingen naar Nederland. In 2021 heeft ze haar bachelor afgerond bij de afdeling wereldmuziek van het conservatorium in Rotterdam.

Lucie Lelaurain is een multi-instrumentalist, geboren in Frankrijk, geïnteresseerd in de symbiose van traditionele muziek en hedendaagse muziek. In een eerste periode was haar instrument de klassieke fluit, later specialiseerde ze zich in het leren van Midden-Oosterse muziek en het zich eigen maken van de duduk, een dubbelriet blaasinstrument uit Armenië. Na het conservatorium in Toulouse reisde ze naar Turkije om de muziek van het Midden-Oosten te bestuderen. Ze werkte daar met veel docenten en na twee jaar stage keerde ze terug naar Europa om zich verder te verdiepen in de Turkse muziek met een opleiding bij het Rotterdamse conservatorium.

Op zaterdag 8 april gaat de zaal in de Bibliotheek Schiedam, om 14.30 uur  open.
De toegang is gratis.

Stichting Zona Franca vraagt bezoekers om een vrijwillige financiële bijdrage voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije. 

Expositie en programma zijn georganiseerd door stichting Zona Franca en de Bibliotheek Schiedam, met de steun van stichting Inclusia en Manifestgroep Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen. 

Foto: een ud of oed (Azerbaijani musical instrument ud in Heydar Aliyev Center) (foto door Interfase - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27809809
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Azerbaijani_musical_instrument_ud_in_Heydar_Aliyev_Center.jpg)

31-03-2023