Vrienden van Park Kethel steken de handen uit de mouwen

Vrienden van Park Kethel steken de handen uit de mouwen

SCHIEDAM - Afgelopen zaterdag ging de werkgroep 'Vrienden van Park Kethel' van start. De bedoeling is dat deze groep vrijwilligers het parkgebied in Kethel gaat onderhouden. Ook wordt er een poldertuin aangelegd. Jan Willem de Boer van JW TV nam een kijkje en sprak met Jan Willem van der Marel en Annemiek Bongers.

door Jan Willem de Boer (video-reportage)

Hieronder lees je het verslag van de dag door de Vrienden van Park Kethel:

"De weervoorspellingen beloofden niet veel goeds, maar gelukkig viel het allemaal reuze mee. Een paar druppels slechts waardoor er flink doorgepakt kon worden door de Vrienden van Park Kethel, samen met enkele leden van de gemeenteraad en wethouder Hamerslag.

De bedrijvige ochtend begon in het NME aan de Harreweg. Tijdens de koffie, met koek en bij het seizoen passende paaseitjes was er een korte introductie van de Vrienden van Park Kethel en een toelichting over de plannen voor het Park Kethel. Die plannen zijn inmiddels vastgelegd in een uitvoeringsagenda, die de afgelopen week is aangeboden aan het College van burgemeester en wethouders. Na een sneakpreview van die uitvoeringsagenda ging het gezelschap voorzien van gereedschap naar de locatie aan het Jaap de Raatpad. Het benodigde gereedschap hebben de Vrienden in bruikleen gekregen van Irado. Irado heeft ook, voordat de Vrienden aan de slag gingen, de paden in de Poldertuin voorbereid, zodat er snel doorgepakt kon worden. Waarvoor onze hartelijke dank.

Met vereende krachten werd een groot deel van het zwerfvuil op de locatie opgeruimd. Er zijn verwilderde bomen gesnoeid en andere zijn verwijderd. Het merendeel van het opschot is verwijderd. Een groot deel van de gesnoeide takken is gebruikt voor een takkenril voor beschutting van de fauna en voedingsbodem voor de polderflora. In het kader van deze beschutting voor de fauna is de nestelende zwaan ontzien en is de omgeving in een grote cirkel intact gelaten.

Symbolisch werd de tuin geopend door plaatsing van het door Gerard Smits vervaardigde bordje met “Polder-tuin“.

Binnenkort hebben de Vrienden een gesprek met de gemeente over de realisatie van de Poldertuin waarvoor in de uitvoeringsagenda een eerste grove schets is opgenomen. Er is hiervoor al een bedrag van € 5.000,-- beschikbaar uit de “erfenis” van de bewonersvereniging Spaland waarvan de voormalig voorzitter overigens ook actief is als Vriend van Park Kethel.

Er moet nog veel werk verzet voordat de Poldertuin gerealiseerd is en extra hulp (nieuwe Vrienden) zijn van harte welkom.

Heb je geen groene vingers maar wel een groen hart? Werk dan mee aan het organiseren van bijeenkomsten, het schrijven van stukjes, het aanleveren van recepten voor gerechten die bereid kunnen worden met planten die in de poldertuin groeien. Met elkaar zorgen we dan voor een stevig draagvlak voor het behouden en versterken van de kwaliteiten van het landschapspark Kethel.

Op dit moment werken we onder meer samen met de Historische Vereniging Schiedam en de Midden-Delflandvereniging voor het plaatsen van meer informatiebordjes bij en over bijzondere elementen in het Park Kethel.

Binnenkort is onze website in de lucht en verspreiden we een flyer in de wijken die om park Kethel liggen."

Contactgegevens:

www.parkkethel.nl
info@parkkethel.nl
vriendenvanparkkethel@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100090537818086
Tel.: 06-22455205 (Hans Verlinde)

04-04-2023