Vredesweek 2022 met als thema ‘Generatie Vrede’

Vredesweek 2022 met als thema ‘Generatie Vrede’

SCHIEDAM - Van aanstaande zaterdag 17 september tot en met 25 september is het Vredesweek 2022 met als thema: 'Generatie Vrede'.

In de Vredesweek worden er door het hele land honderden activiteiten georganiseerd rondom het thema ‘Generatie Vrede’. In Schiedam heeft 'Ambassade van Vrede' weer verschillende activiteiten georganiseerd. 

Programma:

Zaterdag 17 september: start van de Vredesweek en de vredesvlag hijsen door burgemeester Lamers om 11.30 uur bij het Stadskantoor, Stadserf 1.

Op 6 andere plaatsen worden ook vredesvlaggen opgehangen: de toren van de Grote- of Sint Janskerk, de Jacobuskerk, molen De Kameel, Dorpskerk Kethel, de Ark en bij het Apostolisch Genootschap.

Aansluitend aan het hijsen van de vlag: stiltekring voor vrede

Zaterdag 17 september is de eerste dag van de Vredesweek. Op die dag wordt om 12.00 uur op zoveel mogelijk plaatsen in Nederland stilgestaan voor vrede. "Met zoveel mogelijk stiltekringen door heel Nederland maken we gezamenlijk een statement in stilte voor vrede in alle conflictgebieden. We willen laten zien dat we solidair zijn met alle slachtoffers van het geweld van oorlogen. Een stiltekring is een krachtig statement tegen oorlog en een symbool van een gezamenlijke wens of hoop om conflict te stoppen", aldus de organisatie.

Tijdstip: 12.00 uur
Locatie: Kloosterplaats, Schiedam

Zondag 18 september
Film : Bigger than us

De Nederlands-Indonesische Melati Wijsen (20) komt al jaren in actie tegen plasticvervuiling en met groot succes; op jonge leeftijd is ze erin geslaagd het eiland Bali vrij te maken van plastic tasjes. Samen met Melati staat er een krachtige generatie op die als doel heeft de wereld te herstellen. “Bigger Than Us” toont de intrigerende en ontroerende reis van Melati waarbij ze andere jonge 'changemakers' ontmoet die hun leven wijden aan een betere toekomst. Zij zetten zich in voor onder meer mensenrechten, het klimaat, vrijheid van meningsuiting en toegang tot onderwijs en voedsel. Van de favela's van Rio tot afgelegen dorpen in Malawi, op geïmproviseerde boten aan de kust van het eiland Lesbos tot Indiaanse ceremonies in de bergen van Colorado. In een tijd waarin alles uit elkaar lijkt te vallen, laten deze jonge 'changemakers' op inspirerende wijze zien dat iedereen een verschil kan maken voor een betere wereld. Tijdstip: 15.00 uur

Locatie: Wennekercinema, Vijgensteeg 6

Woensdag 21 september
Interreligieuze verkenningsbijeenkomst op de Internationale dag van de Vrede. Op 21 september, de Internationale dag van de Vrede, wordt de 9e interreligieuze verkenningsbijeenkomst gehouden. Deze keer is het Islamitisch Centrum Yildiz de gastheer. Het thema is "Vrede ". Er zijn weer mensen vanuit de diverse geloofsovertuigingen, die hun verhaal vertellen naar aanleiding van dit onderwerp. Ook krijgen de aanwezigen informatie over het Islamitisch Centrum. Inloop: 18.45 uur Aanvang: 19.00 uur.

Locatie: Doctor Schaepmansingel 5, Schiedam

Na afloop is er onder het genot van een kopje koffie of thee een dialoog met elkaar, waarbij de deelnemers stil zullen staan bij verschillen en bij verbindingen. "We vertrouwen erop dat het weer een inspirerende bijeenkomst wordt, waarbij we elkaar in ieder geval weer kunnen ontmoeten", aldus de organisatie. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met leden van de Vrijzinnigen Schiedam, het Apostolisch Genootschap, de Protestantse Kerk, Stichting Meredia, Ambassades van Vrede Vlaardingen en Schiedam en leden van het Islamitisch Centrum Schiedam. Voor informatie en/of vragen kun je contact opnemen met Rita van der Eijk-Lamein: 0630394289

Zondag 25 september: Oecumenische viering

Tijdstip: 11.00 uur

Locatie: St. Jacobuskerk, Kethel

Aan alle basischolen is gevraagd in deze week ook aandacht te geven aan de Vredesweek. De scholen hebben een kleurplaat ontvangen voor de jongere kinderen of zijn gevraagd iets creatiefs te maken.

Zie ook www.vredesweek.nl

Voor informatie: vredesweekschiedam@vankersen.nl of 0638040024

Foto door Gert Struijs

15-09-2022