Schuilen voor Russische bombardementen in een metrostation van Kharkiv

Voorpremière openingsfilm Movie that Matter

Voorpremière openingsfilm Movie that Matter

SCHIEDAM - Wenneker Cinema vertoont vanavond in samenwerking met Movies that Matter on tour Schiedam de film Photophobia. De 19-jarige Alisa Minchenko uit Kharkiv gaat deze film inleiden.

Photophobia twee kinderen op de bank
di 19 mrt 20:00 uur 

Alisa Minchenko gaat deze film inleiden. Dit is haar introductie:

"My name is Alisa, and I am Ukrainian. Recently I turned 19, but last time that I’ve seen my home was at 16. After the 24th of February 2022 I went to France for a year and a half , and now I live in Schiedam and study arts and culture at the Erasmus University Rotterdam. My home city is Kharkiv, so I am very honored to be able to share my experience and answer some questions at the screening of Photophobia."

Een beklemmende en aangrijpende docudrama die je rechtstreeks naar de ondergrondse wereld van angst en overleving voert. Deze film geregisseerd door Ivan Ostrochovský en mede geschreven door Pavol Pekarčík onthult het hartverscheurende verhaal van de 12-jarige Niki en zijn familie die zich schuilhoudt in de tunnels van het Kharkiv-metrostation om te ontsnappen aan de verschrikkingen van de Russische bombardementen.

Voor Niki’s familie is daglicht synoniem aan gevaar, en de jongen leeft in het neonlicht van het metrostation, niet in staat om de schuilplaats te verlaten. Oneindig dwalend langs de lege metro’s en volle perrons, ontmoet hij Vika (11) en een nieuwe wereld gaat voor hem open. Terwijl ze steeds hechter worden vinden de kinderen de moed om de zon op te zoeken.

De cinematografie van Ivan Ostrochovský en Pavol Pekarčík vangt de claustrofobische sfeer en de menselijke veerkracht op indrukwekkende wijze. Photophobia is een krachtige herinnering aan de onvoorstelbare veerkracht van de menselijke geest, zelfs in de donkerste tijden.

Deze film, gefilmd tijdens de Russische invasie in Oekraïne, was de officiële inzending van Slowakije voor de categorie 'Best International Feature Film' van de 96e Academy Awards in 2024.

Deze documentaire is Engels ondertiteld!

Bestel hier kaarten of koop ze vanavond aan de kassa.

De vertoning is onderdeel van het maandelijkse programma ‘Movies that Matter On Tour’, waarin de beste films van het Movies that Matter Filmfestival vertoond worden in 18 Nederlandse steden. Deze filmvertoningen worden gevolgd of voorafgegaan door een verdiepend programma. Movies that Matter streeft ernaar om de blik op mensenrechten te verruimen en vraagt aandacht voor urgente maatschappelijke thema’s.   


Adres:
Vijgensteeg 2
Schiedam


Tekst:
Wenneker Cinema

 

19-03-2024