Voorleesmarathon in de Korenbeurs

Voorlezen voor en door jong en oud

Voorlezen voor en door jong en oud

SCHIEDAM – Op dinsdag 13 september vond in de bibliotheek in de Korenbeurs een voorleesmarathon plaats. Diverse Schiedammers, jong en oud, bekend en minder bekend, lazen een tekst naar keuze voor.

door Louise Melchers (foto's door Louise Melchers, Jan Schrijver en Monique Verweijmeren)

Om 14.00 uur begon John van Sliedregt, raadslid Schiedam, als eerste met het voorlezen van een verhaal. Hij koos voor een verhaal van Lévi Weemoedt, die 13 jaar als leraar Nederlands voor de klas heeft gestaan in Vlaardingen. In totaal waren er deze middag 22 voorlezers. Er werden zowel verhalen als gedichten voorgelezen. Hierna volgt een kleine greep uit de voorlezers. 

Mevrouw Van Rijswijk las voor uit Wat niemand weet van Tonke Dragt, een verhaal over hoe de eenhoorns fabeldieren zijn geworden. Daarna droeg Hennie van de Meent een gedicht voor van haar favoriete dichter, Nel Benschop. Ze vertelde dat ze als kind al graag had voorgedragen en dit ook regelmatig in de kerk had gedaan. Chantal Caes, vrijwilligster in de bibliotheek en oud-docent Nederlands in Vlaardingen, droeg op haar beurt humoristische gedichten voor van Lévi Weemoedt, waarbij regelmatig gelachen werd. 

Petra Zwang die ooit voor de klas stond en nu wethouder in Schiedam is, las voor uit De Griezels van Roald Dahl, een verhaal dat veel kinderen aanspreekt, over een heel vieze meneer en mevrouw. Frans Hamerslag, ook wethouder in Schiedam, pakte het heel anders aan en las diverse Nederlandstalige songteksten voor. Frans: “Soms kom je er pas achter hoe mooi een songtekst is als je de muziek weglaat en hem eens goed doorleest. Een van mijn favoriete songteksten is Het Land van Maas en Waal, van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh. Als je deze tekst leest, zie je het schilderij van schilder Jeroen Bosch gewoon voor je. Daar word ik vrolijk van.”

Vijf jaar geleden sprak Viktoriia Melnykovych uit Oekraïne nog geen Nederlands, ze volgde Nederlandse lessen in de bibliotheek en werkt inmiddels als docent wiskunde aan het STC college. Ze droeg gedichten voor van haar favoriete dichteres en deed dit zowel in het Oekraïens als in de Nederlandse vertaling. Saskia Redjokarijo, leerkracht van De Taaltuin, las voor uit Kikker is Kikker van Max Velthuijs, een verhaal over dat je goed bent zoals je bent. Daarna las ze nog voor uit Blaadjes van Stephen Hogtun, een verhaal over de kringloop van het leven. Als je haar hoort voorlezen, begrijp je dat de kinderen uit haar klas niets liever willen dan naar haar verhalen luisteren.

Stadsdichter Jarle Lourens vertelde dat het voorlezen ook zo mooi aansloot bij wat hij deed bij spoken word, gedichten voordragen op een podium. Uit de bundel Hardop, spoken word in Nederland, las hij een aantal gedichten voor. Daarna las hij op verzoek nog voor uit eigen werk. Hij vertelde dat het dichten er in zijn jonge jaren voor zorgde dat hij al zijn emoties op een goede manier kon verwerken en dat hij daar nog altijd heel dankbaar voor is. Hij hoopt dat meer mensen zijn voorbeeld volgen en gaan schrijven of naar de spoken word-avonden komen.

De jongste deelneemster was de 8-jarige Nienke. Ze las een verhaal voor uit Pluk redt de dieren van Annie M.G. Schmidt. Tijdens het lezen kon je meeleven met haar emoties, als het leuk werd, zag je haar al lachen, waarna ze weer serieus verder las. Corine Robers las voor uit Rituelen van Cees Nooteboom. Een verhaal dat, zo zei ze, haar man niet zo kon waarderen, maar de luisteraars in de bibliotheek des te meer. Daarna werd de voorleesmarathon om acht uur 's avonds afgesloten door Monique Verweijmeren van de bibliotheek die een verhaal voorlas uit Ik sta paf van Annie M.G. Schmidt, die ooit zelf in de bibliotheek in Schiedam werkte.

Doel van de voorleesmarathon was om meer aandacht te vragen voor de laaggeletterdheid die in Schiedam relatief veel mensen parten speelt. Op 8 september is het jaarlijks 'Wereldalfabetiseringsdag' ofwel 'International Literacy Day' en op die dag en de week erna worden doorgaans activiteiten gehouden die met alfabetisering te maken hebben. Zowel de voorlezers als de luisteraars hadden vanmiddag in elk geval een fijne middag en konden inspiratie opdoen om verder te lezen.

Foto boven: voor elke voorlezer was 15 minuten in het programma ingeruimd; om precies kwart over vijf was het de beurt aan Louise Melchers, docent Nederlands aan de Scholengemeenschap Spieringshoek. Zij las voor uit Het sleutelkruid van Paul Biegel. 

Foto's in de galerij hieronder Joke van Rijswijk, Hennie van de Meent, Chantal Caes, Petra Zwang, Frans Hamerslag, Viktoriia Melnykovych, Saskia Redjokarijo, Jarle Lourens, Corine Robers, Monique Verweijmeren, Jan Willem de Boer en Louise Melchers

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

13-09-2022