Groot deel Oekraïense vluchtelingen aan het werk; dan stopt leefgeld

Vluchtelingen in gemeentelijke opvang mogen 2 weken afwezig zijn, o.m. voor vakantie

Vluchtelingen in gemeentelijke opvang mogen 2 weken afwezig zijn, o.m. voor vakantie

SCHIEDAM - Zowel op het schip Patria als in gebouw François Haverschmidt zijn alle beschikbare plekken bezet, te weten door 69 Oekraïense vluchtelingen respectievelijk 152. Hiervan is een klein deel afwezig, onder meer wegens vakantie. Het merendeel van de volwassenen heeft inmiddels werk gevonden.

Wij hadden de gemeente gevraagd naar het aantal vluchtelingen op beide locaties. Naar het verluidt is een deel van de vluchtelingen op vakantie. Ook hadden wij gevraagd naar het percentage van het aantal volwassenen dat in een van beide locaties verblijft en in ons land werk heeft gevonden. Als ze werk hebben en dus geld verdienen, krijgen ze dan nog steeds het 'leefgeld' verstrekt door de gemeente?  

Hieronder lees je de antwoorden van de gemeente:

"Patria
Momenteel zijn alle bedden op de Patria bezet, dat wil zeggen we hebben nu 69 gasten. Hier zitten vrijwel uitsluitend volwassenen.

François Haverschmidt
Ook hier zijn alle bedden (152) bezet.

Afwezigheid
De gasten in de gemeentelijke opvang mogen twee weken afwezig zijn (al dan niet met vakantie, familiebezoek, huwelijk, begrafenis, e.d.). Op basis van hun Oekraïens paspoort kunnen ze vrij reizen door Europa. Gedurende deze periode houdt de opvang hun bed beschikbaar. Als men langer afwezig wil zijn of men komt later terug dan is afgesproken dan wordt het bed na twee weken opnieuw uitgegeven aan andere Oekraïners die door de Veiligheidregio worden aangemeld. Betrokkenen worden bij het melden van de afwezigheid hier van tevoren over op de hoogte gesteld.

We weten dat er inderdaad ook mensen naar de Oekraïne gaan om binnen twee weken terug te keren. Maar men kiest ook voor reguliere vakantiebestemmingen. Er wordt niet geregistreerd waar mensen naar toe gaan, alleen de afwezigheid zelf en de duur zijn van belang.

Momenteel zijn er op de Patria en François Haverschmidt 9 mensen geoorloofd afwezig. Allen zijn terug binnen de toegestane 2 weken.

Werk
Een groot deel van de mensen is inderdaad aan het werk. We registreren dit op zich niet. Werk wordt alleen geregistreerd als men leefgeld ontvangt en in de gemeentelijke opvang verblijft. Betaalde werkzaamheden mogen niet worden gecombineerd met leefgeld. Onderdak en voeding zijn wel beschikbaar als men aan het werk is. Dit is conform de landelijke regelgeving."

 

05-08-2022