Vijfde ronde van de nationale damcompetitie

Vijfde ronde van de nationale damcompetitie

SCHIEDAM/DAMMEN - Wederom boekte damvereniging van Stigt Thans tijdens de vijfde ronde van de nationale competitie een tamelijk ruime 14-6 overwinning op Arnhem. Nog steeds gaat Huissen ongeslagen aan de leiding. Schiedam staat tweede. Hijken boekte zijn tweede nederlaag tegen Wageningen. Witte van Moort, die de competitie verrassend begon met een overwinning op Schiedam ging voor de derde maal dit seizoen met 9-11 ten onder tegen Hoogeveen en is nu zelf degradatiekandidaat aan het worden.

De laatste twee ronden van de competitie tonen een merkwaardig verloop. Dit wordt mede veroorzaakt door achtereenvolgens het wereldkampioenschap en het toptoernooi in China, dat voor het eerst in jaren weer gehouden wordt. Alle (jongere) topspelers waren daar aanwezig. Aangezien de laatste ronde op vrijdag was, was het menselijkerwijs gesproken onmogelijk om tijdig terug te zijn. De enige speler, die daarin wel slaagde was veelvoudig wereldkampioen Shvartsman. Hij boekte prompt het beslissende punt in de match Hijken - Wageningen.

Schiedam haalde zaterdag weer verpletterend uit tegen Arnhem. Dat is een degradatiekandidaat, die het waarschijnlijk wel gaat redden. Maar tot nog toe bleef de schade beperkt tot twee 9-11 nederlagen en twee overwinningen. Nu gingen de Schiedammers er vijfmaal keihard doorheen. Christian Niami viel zaterdag in voor Thomy Mbongo, die in China was. Hij speelde een partij uit een stuk, zoals Gantwarg het zou aanbevelen zonder dat Niami ooit een bespreking van dit openingsschema heeft bijgewoond. Op de 28 zet begon hij een scherpe aanval. Zijn tegenstander miste de beste verdediging en kon 5 zetten later opgeven.

Gantwarg speelde tegen een invaller. Hij won, maar pas na een verschrikkelijke blunder. In het zeer ongebruikelijk speeltype dat op het bord kwam weerde zijn tegenstander zich voortreffelijk. Gantwarg had langdurig liever de andere kant van het bord willen hebben. Actief i.p.v. passief spel had voortreffelijk tegenspel gegeven. Nu brak Gantwarg met een simpel slagmechanisme door naar dam en kreeg de hand. Arjan van Leeuwen ging de hele partij aan de leiding. Het ging om de beheersing van het centrum. Toen hij met een wat ongebruikelijke afwikkeling doorbrak naar de vierde lijn stortte de verdediging van Leo Aliar reddeloos ineen.

Vadim Virny wint tegenwoordig vrijwel elke wedstrijd. Doordat de rest van de ploeg ook gemakkelijk wint, is het voor hem niet meer nodig zoals vroeger om altijd te winnen. Nu laat hij zijn tegenstander in de opening doen wat deze wil doen en slaat toe in het dunne middenspel. Ditmaal stond er een gevaarlijke omsingeling op het bord. Op de 39ste zet had zijn tegenstander aan de noodrem moeten trekken. Daarna hoefde het niet meer. Virny offerde een schijf voor een dodelijke omknelling en kreeg twee stukken terug met winst als gevolg.

De laatste winstpartij kwam van Ron Heusdens. Na een weinig geslaagde opening wist hij in het middenspel een prachtige schijnbaar onmogelijke zet te produceren. Er dreigde opeens van alles. Zijn geschrokken tegenstander wist het ergste venijn uit de stand te halen, maar verzuimde daarna om actief genoeg tegen te spelen. Er ontstond een vijf om vijf eindspel, waarin hij moest offeren voor een dam. Een uurtje later had Ron de volle buit binnen.

Tekst:
Frits Luteijn

Foto:
Teamleider Rob Clerc voor de wedstrijd

19-11-2023