Viering van 25 jaar Passage Schiedam met de medewerkers

Viering van 25 jaar Passage Schiedam met de medewerkers

SCHIEDAM - Gisteravond is in de Passage Schiedam gevierd dat het 25 jaar geleden is dat het aan de oude passage gebouwde nieuwe winkelcentrum werd geopend. De medewerkers van het vijftigtal winkels vierden het met een barbecue. Een muziekduo zorgde voor de feestsfeer. Na het eten en enkele korte toespraken rond de klok van acht zwol het feestgedruis aan onder de klanken van de band Booming Pianos.

door Jan Schrijver, in samenwerking met Louise Melchers

Rond een uur of halfzeven 's avonds liepen we vanaf de Koemarkt de Hoogstraat op en kwam de lucht van gebarbecued vlees ons tegemoet, zoals je dat ook kunt hebben als je op een zonnige zomeravond door het Prinses Beatrixpark fietst. Dat de barbecues buiten op de Hoogstraat voor de ingang van de Passage staan, zal echter een unicum zijn. De slagers van Slagerij Jacq Groeneveld stonden persoonlijk achter de rokende installaties om hamburgers, kipsateetjes en nog meer lekkers te bereiden, vergezeld van stokbrood, sauzen en salades. Binnen was het op dat moment aan de statafels plus enkele lange tafels waaraan je kon aanschuiven al een gezellige drukte. Er waren verschillende barretjes, voor fris, bubbels en andere wijnen, bier en ter plaatse gemixte cocktailshotjes. 

Voorzitter van de belangenvereniging van Passage-winkeliers, Ruud van Noordennen: "Die oude Passage vond ik vroeger al prachtig. Aan het einde kon je van een enorme trap af, en dan stond je op het Broersveld. Geweldig. Maar dan nieuwe winkels eraan vast bouwen, nieuwbouw, zag ik toen niet echt zitten. Ik had dan ook geen warm gevoel voor het nieuwe winkelcentrum. Tot ik er zo'n anderhalf jaar geleden kwam werken. Het is echt supertof hier, en dat is echt geen reclameverhaal omdat ik nu zelf ondernemer ben in het winkelcentrum. Weer of geen weer, er lopen altijd mensen, we hebben altijd wat te doen. En er werken gewoon heel leuke mensen, in totaal ongeveer 400 in ongeveer vijftig winkels. Ook dit winkelcentrum heeft met leegstand gekampt, maar daarmee is het de laatste jaren de goede kant opgegaan. Er staat nog maar een vijftal winkels leeg en van eigenaar PingProperties begreep ik dat deze momenteel in gesprek is met diverse partijen voor de verhuur van deze units."

Passage2

Van Noordennen (links op de foto), die mede-eigenaar is van JJ's Lunch & Catering op de begane grond van de Passage, prijst de goede samenwerking die er is tussen de winkeliers binnen het winkelcentrum en buiten de Passage. De winkeliers binnen de Passage hebben nauwe contacten met de door de Stichting Centrummanagement Schiedam vertegenwoordigde winkeliers. 

De nieuwe Passage bestaat al 27 jaar, maar door de coronacrisis kon het zilveren jubileum niet eerder worden gevierd. Zo kon Van Noordennen op de viering van het 25-jarig jubileum het woord overgeven aan Ed Vriethoff (rechts op de foto hierboven), bekend als oud-eigenaar van de The Read Shop, die meer dan 26 jaar voorzitter is geweest van de belangenvereniging van winkeliers.

Ed Vriethoff: "Op 14 september 1995 gingen de deuren het eerst open voor het winkelend publiek. Het werd geopend door de toenmalig burgemeester Reinier Scheeres samen met de zangeres die bekend stond als Vanessa. 10.000 mensen stroomden die eerste week binnen, het was een compleet gekkenhuis. Het winkelcentrum is inmiddels heel goed op de kaart gezet in Schiedam én in de regio, en dat op de kaart zetten is met name door jullie gedaan, die elke dag in de winkel staan." De woorden van Vriethoff werden door de feestvierders met een gul applaus beloond.

bekman1

Vervolgens was het woord aan wethouder Anouschka Biekman. "Het zijn vandaag en morgen Open Monumentendagen in Schiedam. Het was een goede keuze ruim 25 jaar geleden de historische Passage uit te breiden. Het heeft een modern winkelcentrum opgeleverd, waar ook onderdak is voor de grotere winkelketens en waar consumenten met gemak kunnen winkelen", zei Biekman, die als wethouder ook monumentenzorg in haar portefeuille heeft. "De totstandkoming van de oorspronkelijke Passage in 1932 was best uniek. Winkelpassages waren er vooral in de grotere steden, maar dus óók in Schiedam. Het bracht ook in onze stad een nieuw elan voor het winkelend publiek. Je kon hier sjiek winkelen én ook naar het theater gaan. Het was een plek om te zien en gezien te worden."

Biekman vervolgde: "En dat is in de basis nog steeds de bedoeling. Wel is het winkellandschap veranderd. En het verandert nog steeds. De ondernemers in het winkelcentrum weten dat als geen ander, en ze slagen erin daar altijd op in te spelen. Ik ben blij te horen dat de nieuwe eigenaar van het winkelcentrum, PingProperties, ook weer nieuw elan brengt door te investeren in een duurzaam aantrekkelijk winkelcentrum."

fe222

Na de woorden van de voorzitter, de oud-voorzitter en de wethouder zette Booming Pianos de Passage Schiedam voor winkeliers en werknemers een avond lang gezellig op haar kop. 

Foto's door Louise Melchers

passagefeest

11-09-2022