Twee gezichtsbepalende bomen zijn vandaag gesneuveld

Twee gezichtsbepalende bomen zijn vandaag gesneuveld

SCHIEDAM - Het bruggetje in het Akkerpad was vandaag afgesloten. De twee gezichtsbepalende bomen aan de Harreweg-zijde van de brug zijn vandaag gekapt. Vanochtend vroeg (zie foto) werd de eerste boom reeds afgezaagd.

Gisteravond schreef Spaland Schiedam op Twitter: "Geniet nog even van deze machtige bomen bij het wiite bruggetje. De kenmerkende entree van De Akkers vanaf de Harreweg."

"Vanochtend even na zes uur wakker geworden van zaaggeluiden. De eerste van de bomen bij het witte bruggetje Akkerpad is al gekapt. Ze zijn nu met de tweede bezig", zo laat op Twitter Spaland Schiedam vanochtend om acht uur weten.

Bewoners worden overvallen door de kap van de bomen. Van de week zijn werkzaamheden gestart in opdracht van het Hoogheemraadschap van Delfland om de kade langs de Harreweg op te hogen. Een informatiebrief  van de aannemer aan de omwonenden werd pas na aanvang van deze werkzaamheden bij de omwonenden bezorgd. In die brief staat dat er vier bomen gekapt worden en dat er vier bomen teruggeplant worden ter compensatie.
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/kade-bij-de-harreweg-wordt-opgehoogd

Niet alleen de bewoners van de wijk zijn onaangenaam verrast door de bomenkap, ook de Bomenridders Schiedam zijn dat. "Wij voelen ons overvallen door deze kap en maken ons zorgen. We zijn momenteel druk bezig met het opvragen van informatie", aldus de Bomenridders om halftien vanochtend.

Na het verkrijgen van nadere informatie meldden de Bomenridders de volgende boven water gehaalde informatie:
"De gemeente heeft op 20 april 2020 een besluit genomen op de aanvraag met zaaknummer 20OMGS054 en projectomschrijving het kappen van 4 bomen:3x Canadese populieren en 1 es."
“Er wordt een herplantplicht opgelegd van 4x zwarte els met een plantmaat van 18-20 op 1,3m hoogte. De vergunning is verleend.”
“De noodzaak voor het verwijderen van de bomen [...] omdat ter plaatse van de bomen de kade wordt verhoogd (zodat deze weer voldoet aan de leggerhoogte), waardoor de waterveiligheid kan worden geborgd.”
"De kapaanvraag is getoetst aan de uitgangspunten van ‘Bomennota-bomenbeheerplan 2011’ van de gemeente Schiedam.”

Update 18.00 uur 
Spaland Schiedam meldt: "Let wel, alleen de 2 bomen aan Harreweg-zijde van het bruggetje Akkerpad zijn gekapt. De andere 2 blijven gelukkig staan. Verder is eentje nabij het huisje van de pony's gekapt en eentje vooraan het dijkje nabij de tramlus. De herplant komt NIET bij het witte bruggetje."

Interview met Herbert Nikkels

Herbert Nikkels, omwonende en deskundige, legt Jan Willem de Boer van JW TV Schiedam uit wat de noodzaak is van de bomenkap aan de Harreweg. Je ziet het interview door het aanklikken van de afbeelding hieronder.


Foto boven het artikel: bron Spaland Schiedam, Twitter @Spaland_Sdam

 

 

25-02-2021