Opnames bij 'Online Video Producties' voor Suikerzoet Filmfestival

Videoproductiebedrijf vestigt zich in kantoor Glasfabriek

Videoproductiebedrijf vestigt zich in kantoor Glasfabriek

SCHIEDAM – Tussen zwarte gordijnen en in het uitgekiende licht van een aantal spotlights staat Peter Willem Hatenboer. De camera draait en hij spreekt zijn enthousiasme uit over het Suikerzoet Filmfestival, waarvan de organisatie flink op stoom komt. De stoom vliegt de man van het honderdjarige Schiedamse waterbedrijf vervolgens letterlijk om de oren. Op monitoren is te zien dat het een fraai filmisch effect geeft.

door Jan Schrijver (foto's door Janet van Huisstede)

We zijn op bezoek in het voormalige kantoorgebouw van de Glasfabriek aan de Buitenhavenweg 114 in Schiedam om er kennis te maken met Oscar Langerak, eigenaar van Online Video Producties. Zijn bedrijf is sinds kort gevestigd in het kantoorgebouw, dat zich begint te vullen met creatieve bedrijven. Zo vestigde het Schiedamse architectenbureau Stats Architecten zich er enkele maanden geleden ook. Vandaag vergaderde het college van burgemeester en wethouders zelfs in het gebouw. "In Schiedam gebeuren mooie dingen #verborgenparels", twitterde wethouder Antoinette Laan.

Het videoproductiebedrijf van Oscar Langerak was gevestigd in het M4H-gebied in Rotterdam. De medewerkers zijn dus al gewend aan het werken in een omgeving van industrieel erfgoed. “We zitten hier prachtig, met aan de voorkant uitzicht op de Buitenhaven en aan de achterkant op het Glasfabriekterrein, waar ook steeds meer creatieve activiteiten zijn. De komende jaren zal het tot een dynamische woonwerkomgeving worden ontwikkeld”, zegt Oscar, die ons vervolgens de diverse vertrekken van zijn bedrijf laat zien. In een ruime kamer zijn verschillende medewerkers aan het werk achter computers, monitoren en mengpanelen. Een van de medewerkers heeft de studioruimte tussen de zwarte gordijnen in beeld; we zien dat Peter Willem nog wat wordt ‘bijgewerkt’ door Kek, die verantwoordelijk is voor styling en visagie.

We gaan terug naar de ruimte tussen de zwarte gordijnen, het kloppend hart van het productiebedrijf. Peter Willem staat klaar om take 4 in te spreken, maar al in de eerste zin wordt de opname afgebroken. Er is een onverwacht geluid op de achtergrond; een espressoapparaat dat stoom afblaast. Geen stress, de autocue wordt opnieuw klaargezet, start, actie.

IMG_7086 (2)

De opname verloopt nu perfect. Het resultaat zal in de aanloop naar het Suikerzoet Filmfestival op diverse social media te zien zijn en tijdens het festival voor en na de vertoonde films. Communicatiespecialist Janet van Huisstede is aanwezig tijdens de opnames. Zij heeft ervoor gezorgd dat ongeveer vijftien Schiedammers een enthousiasmerende boodschap inspreken over het festival dat van 17 tot en met 20 november aanstaande plaatsvindt.

Janet en Oscar werken allebei op vrijwillige basis voor Suikerzoet Filmfestival. Oscar Langerak: “We waren vlak bij Schiedam gevestigd, maar ik moet je bekennen, we zaten als het ware met onze rug naar Schiedam toe. Door vrijwillig aan Suikerzoet bij te dragen via de contacten van Janet, kunnen we meteen iets aanbieden aan de stad en gemeenschap. En we komen zo heel organisch in contact met andere ondernemers en organisaties in de stad. We werken voor allerlei opdrachtgevers en dat zijn vaak maatschappelijke en overheidsorganisaties, dus Suikerzoet Filmfestival past ons heel goed en we leren al doende heel veel Schiedammers kennen.”

IMG_7079

Nadat hij is afgestudeerd aan de kunstacademie met fotografie en video, heeft Oscar Langerak nu ruim twintig jaar ervaring in het maken van honderden uren lokale televisieprogramma's en alle mogelijke vormen van videoproducties. Waaronder ook documentaires, webinars, podcastopnames en animaties vallen. "Ik leef video, zeg ik weleens." Hij benadrukt dat niet alleen te doen: “We zijn met een klein team. We werken met een flexibele schil van vakmensen en zeer gerenommeerde bureaus.”

Online Video Producties werkt landelijk en heeft klanten als Natuurmonumenten, Politie Nederland, Motel Mozaïque, Centrum Beeldende Kunst Rotterdam en Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In de bedrijvensfeer heeft men klanten als Fource en de Koninklijke Paardekooper Group. Het is een kleine greep. Hier kun je de klantenlijst inzien.

Foto's 1 en 2, opnames met Peter Willem Hatenboer, foto 3, links Oscar Langerak en rechts Schiedam Partners-directeur Harrie Dechering, die ook een boodschap insprak, foto 4, Jan Schrijver ondervindt persoonlijk dat werken met een autocue niet zo gemakkelijk is als het lijkt, met links op de foto Kek die verantwoordelijk is voor styling en visagie

IMG_7114 (2)

 

01-11-2022