Verrassend begin lunchconcert in Theater aan de Schie

Verrassend begin lunchconcert in Theater aan de Schie

SCHIEDAM - Voor het begin van het lunchconcert waren er felicitaties van het gemeentebestuur voor het jarige Theater aan de Schie.

Tekst en foto’s door Rob van der Stel

Geheel onverwachts feliciteerde wethouder Frans Hamerslag vanmiddag, voorafgaand aan het gratis lunchconcert, theaterdirecteur Rob Roos en zijn team met het 25-jarig jubileum van het theater. ’s Morgens was er namens het gemeentebestuur al een taart bezorgd. De wethouder zette voorafgaand aan het optreden van Leonardo Palacios de medewerkers in het zonnetje. Het theater is, vertelde hij, belangrijk voor de stad en draagt bij aan de positie van Schiedam als 12e woonstad. Tevens is het op de ranglijst het tweede theater van de regio met een keur aan voorstellingen. Voor tal van artiesten is en was de stad een springplank naar meer bekendheid. Ooit begon Youp van ’t Hek in theater De Teerstoof met 14 bezoekers.

Na dit, voor het talrijk toegestroomde publiek, verrassende begin werd er genoten van het virtuoze gitaarspel van Leonardo Palacios. De gitarist, componist en docent werd in 1958 geboren in Montevideo (Uruguay).

In 1972 begon hij met zijn gitaar- en muziekstudie bij Lola Ayestaran-Gonella in zijn geboortestad. In 1973, ‘74, en ‘75, heeft hij de jaarlijkse Masterclasses bij maestro Abel Carlevaro gevolgd in Porto-Alegre (Brazilië) en in Montevideo. Na het winnen van een aantal concoursen voor jonge musici, zowel in zijn eigen land als in Brazilië, vertrok hij in1978 naar Barcelona waar hij in 1979 de eerste prijs behaalde op het prestigieuze internationaal muziekconcours “Maria Canals”. In 1980 won hij de tweede prijs op het internationale gitaarconcours “Francisco Tarrega” in Benicasim, Valencia. In 1984 kwam hij naar Nederland om verder te studeren aan het Koninklijk Conservatorium te ’s-Gravenhage bij maestro Antonio Pereira-Arias, waar hij in 1987 het diploma Uitvoerend Musicus behaalde met zeer hoge cijfers. 

Vanmiddag speelde hij werken van onder anderen Manuel Ponce, Domenico Scarlatti en Fernando Sor. Na afloop ontving Leonardo een staande ovatie.

Het eerstvolgende gratis lunchconcert is op woensdag 15 mei met een optreden van het viool-pianoduo Frédérique Lande & Chris van de Kuilen.

afbeelding
afbeelding

17-04-2024