Museum gaat het pand gefaseerd weer gebruiken

Verdere vertraging gemeentelijke renovatie Sint Jacobsgasthuis

Verdere vertraging gemeentelijke renovatie Sint Jacobsgasthuis

SCHIEDAM - De renovatie in opdracht van de gemeente Schiedam van het Sint Jacobsgasthuis aan de Hoogstraat loopt verdere vertraging op. De gemeente zegt nu rekening te houden met oplevering eind maart 2022 aan de huurder van het historische pand, Stedelijk Museum Schiedam.

Het college van burgemeester en wethouders van Schiedam heeft dit per brief gemeld aan de gemeenteraad (brief gedateerd 30-12-2021). Het  college herinnert in de brief aan zijn eerdere brief van 4 oktober 2021. Daarin werd de raad op de hoogte gesteld van de vertraging van de werkzaamheden, veroorzaakt door aanwezig Chroom 6, onvoorziene leidingen in de liftputten en slechte oude wandafwerking. Als gevolg hiervan zouden de werkzaamheden eind vierde kwartaal 2021 gereed zijn. "Helaas wordt deze planning niet gehaald. Dit heeft een aantal oorzaken, die ook leiden tot een kostenoverschrijding. Daarom houden wij nu rekening met een oplevering eind maart 2022."

De verwachte totale budgetoverschrijding bedraagt ongeveer € 6oo.ooo,- ten opzichte van het beschikbare budget. Tekort aan benodigde bouwmaterialen is een van de oorzaken die leidt tot vertraging alsook hogere kosten.

Om de invloed van de vertraagde oplevering voor het Stedelijk Museum Schiedam zoveel mogelijk te beperken, zijn vooruitlopend op de formele overdracht aan het museum afspraken gemaakt over het gefaseerd gaan gebruiken van ruimten in het gebouw. Vanaf vorige week heeft het museum weer de beschikking over het souterrain. In de weken 6 t/m 8 in 2022 worden diverse zalen vrijgegeven aan het Museum voor verdere voorbereidende werkzaamheden. De officiële overdracht van het Sint Jacobsgasthuis zal eind maart 2022 plaatsvinden. 

"Alle installaties zijn dan stabiel en ingeregeld. Het museum kan vanaf dat moment haar volledige exploitatie voortzetten en het kan conform zijn planning medio mei de deuren openen voor publiek", zo schrijft het college in de brief.

Hier kun je de complete brief aan de raad lezen.

Hier lees je enkele eerdere artikelen op onze website:
Rondleiding door het museum dat verbouwd wordt

Giftige chroom 6 verf is gebruikt in sint jacobs gasthuis

Verbouwing Sint Jacobs Gasthuis duurt langer dan gepland

Foto: door Louise Melchers

03-01-2022