Morgen niet een uur te vroeg komen op je afspraak...

Vannacht gaan we weer terug naar standaardtijd ofwel wintertijd

Vannacht gaan we weer terug naar standaardtijd ofwel wintertijd

SCHIEDAM - Vannacht gaan we weer over op de standaardtijd ofwel wintertijd. In de zomermaanden zetten we als het ware de klok een uur vooruit ofwel loopt de klok vóór op de standaardtijd.

In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober schakelen we terug naar de standaardtijd. Dat doen we om drie uur vannacht, zoals de afbeelding hierboven goed in beeld brengt. Al zullen weinigen de wekker zetten om precies om drie uur vannacht de wijzers in huis terug te draaien en op alle apparatuur met een digitale klok de tijd opnieuw in te stellen. Het zou echter vervelend zijn als je er morgenochtend met een slaperig hoofd niet aan denkt, een afspraak om elf uur hebt om bij iemand thuis een kop koffie te drinken, je gaat haasten en vervolgens een uur te vroeg aanbelt, terwijl de gastheer en/of -vrouw nog in pyjama loopt. 

Zomertijd is de tijd die gedurende de zomermaanden wordt aangehouden door de klok een uur vooruit te zetten; dat wil zeggen de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd. 

Voor degenen die graag vooruitkijken: in de nacht van zaterdag 25 maart 2023
op zondag 26 maart 2023 schakelen we weer over van de standaardtijd naar de zomertijd.

Afbeelding boven het artikel: origineel door Daniel FRVector: Plenz - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1837012

29-10-2022