Vanmiddag kun je het Letterlijk nog zien

Vanmiddag kun je het Letterlijk nog zien

SCHIEDAM - Vanmiddag kun je in het Art Centre Schiedam dit Letterlijk nog zien. Het is een installatie door Aldo Hoeben, te zien in de expositie Glinsteroogjes bij KunstWerkt in Schiedam.

Kunstenaarsduo SAGE maakte ooit eerder het kunstwerk Letterlijk. Je ziet ze vaak in krimi's als er een moord ten tonele wordt gevoerd. Een silhouet op de grond geschilderd markeert waar en hoe het stoffelijk overschot van het slachtoffer heeft gelegen. 

Duo SAGE maakte ooit met keramieken letters een dergelijk silhouet en noemde het kunstwerk Letterlijk. In de expositie Glinsteroogjes heeft Aldo Hoeben zijn variant gemaakt. Nu zijn de letters niet van keramiek, maar worden zij geprojecteerd op de grond. De woorden 'lopen', het is een soort lichtkrant.

Het bijzondere is, dat de woorden die op een bepaald moment geprojecteerd worden, woorden zijn die bezoekers aan de expositie even daarvoor hebben gesproken. Daarvoor gebruikt Hoeben een op het plafond geplakte minicomputer met een AI-toepassing (AI staat voor kunstmatige intelligentie). Het is interessant, zowel om het ter plekke te zien als om erover in discussie te gaan. Zoals AI bij creatieven heel wat discussies oproept bijvoorbeeld ten aanzien van copyright. Dat is overigens een woord dat veelvuldig in de geprojecteerde lichtkrant te zien is. 

Stichting KunstWerkt
Art Centre Schiedam
Lange Nieuwstraat 191, 3111 AJ Schiedam
Openingstijden KunstWerkt: donderdag tot en met zondag, 13.00 - 17.00 uur

Meer informatie over deze expositie:
De dichter! en vrienden bezorgen je Glinsteroogjes bij KunstWerkt (deschiedammeronline.nl)

28-04-2024