Vandaag en morgen Open Molendag in het Delfland

Vandaag en morgen Open Molendag in het Delfland

DELFLAND - "Meer dan de helft in ons gebied ligt onder het niveau van de zeespiegel. Dankzij goed waterbeheer, stevige dijken en 178 gemalen die hemelwater op tijd wegpompen, kunnen wij hier toch wonen, werken en recreëren", schrijft het Hoogheemraadschap Delfland.

Vroeger waren het de molens die het teveel aan water wegpompten. Tijdens de 50ste editie van de Nationale molen- en gemalendagen op zaterdag 13 en zondag 14 mei kan het publiek een kijkje nemen bij molens en gemalen door het hele land.

In het gebied van Delfland zijn op zaterdag de Wippersmolen in Maassluis en de Schaapweimolen in Rijswijk, op zaterdag en zondag de Groenveldse Molen in Schipluiden en op zondag de Nieuwlandse Molen in Hoek van Holland open. "De peilbeheerders van Delfland nodigen je van harte uit om langs te komen bij hun gemaal of molen. Je ziet van dichtbij hoe bijzondere machines en technieken dag in dag uit voor niet te veel water na een plensbui en niet te weinig bij droge perioden zorgen", aldus Hoogheemraadschap Delfland.

Voor locaties en openingstijden: https://www.hhdelfland.nl/actueel/nieuwsoverzicht/2023/mei/kom-13-mei-nationale-molendag/

In Schiedam is het vandaag zaterdag 13 mei molendag. Het programma lees je hier:
'De Schiedamse reuzen moet je een keer in je leven beklommen hebben'
Alle brandersmolens in binnenstad open tijdens Molendag

12-05-2023