Politieman in hart en nieren Ruurd Postma is overleden

"Vaak ben je voor de mensen de held, soms ben je de boeman"

"Vaak ben je voor de mensen de held, soms ben je de boeman"

SCHIEDAM - Na een kort ziekbed is Ruurd Postma, werkzaam bij de politie in Schiedam, overleden. Hij werd bekend onder de inwoners door zijn werk in de wijk. Hij was geliefd bij zijn collega's én bij de inwoners in Schiedam.

Hieronder lees je ter nagedachtenis het interview met Ruurd Postma, dat wij op 2 oktober 2020 publiceerden: 

Het is vandaag precies veertig jaar geleden dat brigadier Ruurd Postma (58) bij de politie in dienst kwam. Hij verliet als achttienjarige jongeman zijn geboortegrond Friesland om op 1 oktober 1980 aan de Heer Bokelweg in Rotterdam aan zijn politie-opleiding te beginnen. Inmiddels is hij al twintig jaar in de regio Schiedam, Vlaardingen en Maassluis werkzaam.

Vroeger bestond de regeling dat je na veertig dienstjaren met pensioen ging; die regeling bestaat niet meer. "Nu mag – ja ik zeg bewust ‘mag’ en niet ‘moet’ - ik nog negen jaar werken. Dat ga ik met veel plezier doen. Het is een machtig mooi beroep. Ik weet elke dag alleen hoe laat ik moet beginnen, maar ik weet nooit wat er in die dag dan allemaal op mijn pad zal komen. Het is bijzonder gevarieerd werk, van kleine ongelukjes tot immens verdriet, dat zit allemaal in dit mensenwerk. En oké, vaak ben je voor de mensen de held, maar soms ben je de boeman. Dat hoort er ook bij, maar daar leer je mee omgaan."

In 1980 als aspirant begonnen aan de opleiding, ging Ruurd daarna in 1982 aan de slag in Rotterdam-Zuid, bureau Slinge. Eerst woonde hij in Rotterdam-Zuid, maar vervolgens verhuisde hij naar een dorp onder de rook van Rotterdam, waar hij nu nog woont. "Als je niet woont in de plaats waar je werkt, is het gemakkelijker om werk en privé te kunnen scheiden", weet hij na die veertig jaar dat hij bij de politie werkt.

In 1999 werd Ruurd bevorderd tot brigadier en ging hij werken vanuit bureau Maassluis. Als brigadier geef je enerzijds leiding aan agenten en hoofdagenten en werk je anderzijds zelf ook nog op straat. Er werd toen hij nog niet zo lang in Maassluis werkte – in het jaar 2000 - in de organisatie van de politie een scheiding in de processen doorgevoerd. Dat kwam erop neer dat je in de wijk kon gaan werken of bij de surveillance of bij de recherche. Ruurd koos voor de surveillance. Met vier surveillanceauto's werden vanuit bureau Vlaardingen alle 112-meldingen voor Schiedam, Vlaardingen en Maassluis afgehandeld. "Ik heb op die manier in ieder geval goed de weg leren kennen in het hele Waterweg-gebied, en zeker ook in Schiedam", zegt de brigadier met een knipoog. In 2006 werd bureau Vlaardingen verbouwd en werd hij gestationeerd in Schiedam, om vanaf Bijdorpplein 1 de surveillances uit te voeren.

Nadat de verbouwing van het bureau in Vlaardingen klaar was, was er weer een wijziging in de organisatie. De basisteams werden ingevoerd. "Ik heb toen gekozen voor het basisteam Schiedam, een dynamische stad, tegen het grote Rotterdam aan. Schiedam is een stad waar soms niets, maar dan weer van alles te doen is", zo legt de brigadier zijn keuze uit.

In Schiedam heeft hij ook nog een jaar wijkgebonden gewerkt. In Schiedam-Noord was dat. Het wijkgebonden werken binnen een stad is belangrijk, zegt hij. Je kunt dan als burger heel laagdrempelig contact hebben met agenten. Om dat nog extra te bevorderen worden met enige regelmaat zogenoemde wijktafels gehouden samen met de collega's van de afdeling Toezicht & Handhaving van de gemeente.

Ruurd Postma gaat vanaf vandaag verder met de volgende negen jaar politiewerk, ofwel op naar een dienstverband van bijna een halve eeuw. Hij heeft er zin in: "Werken op straat is echt magnifiek. Je hebt te maken met branden, met ongevallen, ja ook met geweldsincidenten en moordzaken, en ook met slecht nieuws dat je moet brengen. Op dezelfde dagen is er echter ook de man of vrouw die je gelukkig maakt om bijvoorbeeld een gestolen brommer of scootmobiel terug te kunnen bezorgen. Of dat je iemand die slecht ter been is helpt oversteken. Of dat je gewoon een leuk gesprek hebt met kinderen op straat, die je en passant nog wat bijbrengt over veilig verkeer. Ja zo groot zijn de contrasten. Neem nou die ene keer dat het sneeuwde en we signalen kregen dat op bepaalde plekken de straten niet snel genoeg schoon werden geveegd. Ik heb toen zelf een sneeuwschuiver uit de kast gehaald op het bureau en ben in de wijk aan de slag gegaan, waarop andere bewoners die goed ter been waren ook met schuivers aankwamen, anderen koffie kwam brengen met wat lekkers erbij. Ja, ook dat is politiewerk."

De Politie Schiedam meldt vanochtend 7 juli 2022 het volgende: 
"Met verslagenheid delen wij u mee dat na een kort ziekbed onze collega Ruurd is overleden.
Ruurd was een politieman in hart en nieren, zeer geliefd zowel onder collega’s als inwoners van Schiedam. Een zeer fijne collega die ontzettend gemist gaat worden. Wij wensen de familie heel veel sterkte toe.

Rust zacht Ruurd

Politie Basisteam Schiedam."

07-07-2022