Unieke Schiedamse geldboom is ziek

Unieke Schiedamse geldboom is ziek

SCHIEDAM - In het hart van de bibliotheek is een grote plantenbak afgezet met rood-wit lint. ‘Zieke boom’, zo waarschuwen de bordjes die eraan hangen. 

door Hetty Hessels (tekst en foto)

‘Is dat wel veilig? Een zieke boom zomaar in het openbaar?’ Op het eerste oog ziet de boom er blakend uit, maar als je omhoog kijkt, blijkt de stam al aangetast door een dikke laag spinrag. Aan de voet van de boom staat een determinatiebordje zodat we kunnen zien met welke tropische plant we te maken hebben. Het betreft de ‘Pachira Aquatica’, een Zuid-Amerikaanse moerasboom. En dit exemplaar is ook zeker geen kamerplantje, het is een serieuze boom van meer dan twee meter. Zoals de meeste bomen heeft deze soort ook een niet Latijnse naam: in de volksmond wordt hij geld- of geluksboom genoemd omdat de boom voorspoed (soms in de vorm van geld) zou aantrekken. Midden in de reeks van crises wordt de Schiedamse geldboom ook nog ziek, dat kan geen toeval zijn. 

Nog een keer goed kijken… mmm... er staat een kaartje van de Kinderboekenweek bij: Gi-ga-groen, over dier & natuur! Het is het thema van de kinderboekenweek 2022. De herfst is de mooiste tijd om bezig te zijn met de natuur. En als het buiten een beetje te nat is, kan in boeken een heleboel geluk en misschien ook wel een beetje geld te vinden zijn. 

26-09-2022