Uitreiking Jillis Bruggeman Penning aan Richard Groenendijk

Uitreiking Jillis Bruggeman Penning aan Richard Groenendijk

SCHIEDAM - Over enkele minuten, om 19.00 uur, begint in de Grote of Sint Janskerk de ceremonie van de uitreiking van de Jillis Bruggeman Penning. Het is vandaag internationale 'coming out day'. Dit jaar ontvangt cabaretier Richard Groenendijk de Jillis Bruggeman Penning. Al jaren integreert Richard aandacht voor de LHBTI+ gemeenschap in zijn programma's.

foto boven door Rob van der Stel, foto onder door Ine Elderkamp

Op coming out day, 11 oktober, wordt de landelijke Jillis Bruggeman Penning uitgereikt in de Grote of Sint Janskerk Schiedam. De prijs wordt sinds 2015 uitgereikt aan mensen of organisaties die zich inzetten voor de acceptatie van alle vormen van genderdiversiteit.

Eerdere winnaars van de penning zijn Raven van Dorst (2022), Splinter Chabot (2021), Claudia de Breij (2020), Boris Dittrich (2019) Barbara Barend (2018), Arie Boomsma (2017), Michael van Praag (2016) en de organisatie Amnesty International (2015).

“Schiedam is een enorm diverse gemeente en daar zijn we trots op”, vertelt wethouder Anouschka Biekman. “Helaas is het nog steeds niet vanzelfsprekend dat je helemaal jezelf kan zijn. Iedereen is authentiek en moet dit kunnen uitdragen. Zonder zich hierbij onveilig of niet gezien te voelen. Met de uitreiking van de Jillis Bruggeman penning, geven we een podium aan mensen die het verschil durven en willen maken. "

Daarom heeft de gemeente de prijs ook in het leven geroepen in 2015. Het verhaal achter de penning is als volgt. Ruim tweehonderd jaar geleden werd voor het laatst in Nederland iemand ter dood veroordeeld wegens seks met hetzelfde geslacht. Dat gebeurde in Schiedam. Zijn naam was Jillis Bruggeman. Het vonnis werd op 9 maart 1803 publiekelijk voltrokken op de Grote Markt in Schiedam. Jillis werd publiekelijk aan de galg opgehangen. Na hem is in Nederland niemand meer wegens seksuele identiteit of gender ter dood veroordeeld.

In 2015 is een monument onthuld op de plek van de executie. De galg bestaat nog en staat in het depot van het Stedelijk Museum.

Naast de landelijke prijs worden ook regionale prijzen uitgereikt, de Jillis Bruggeman Opstekers. Die gaan naar Paul van Dorst (Roze Kameraden), Mart van der Kamp (Regenboog Alliantie Gouda) en stichting Gay op Flakkee.

95ef118f-7175-4f64-989a-ab8e46e85aaa

11-10-2023