Gemeente op haar vingers getikt door oplettende inwoners

Uitglijder gemeente Schiedam met haar communicatie over de molens

Uitglijder gemeente Schiedam met haar communicatie over de molens

SCHIEDAM - Volgens de gemeente Schiedam staat de hoogste molen van onze stad in Noord-Schiedam.

door Jan Schrijver

Het is vandaag molendag in Schiedam. Een uur geleden maakt de gemeente Schiedam op haar Facebookpagina reclame voor de molendag. Dat is goed bedoeld, maar helaas niet goed uitgevoerd. De gemeente heeft foto's van molens gepost en schrijft hierbij: "De hoogste molens ter wereld staan in Schiedam! In Nederland staan 1048 windmolens en 108 watermolens. 100 jaar geleden waren er nog 10.000 molens in Nederland. De hoogste molen staat in Noord-Schiedam. Hij is 42,5 meter hoog en dus ook de hoogste ter wereld! Het traditionele molenmoment van het jaar gaat hier natuurlijk niet zomaar voorbij. Vandaag, zaterdag 14 mei vier je Nationale Molendag in Schiedam! Ga jij ook op zoek naar alle 7 molens van Schiedam?" 

uitdebocht

 

Je zult lang kunnen zoeken In Schiedam Noord, maar de hoogste molen zul je er zeker niet tegenkomen. 

Reacties op Facebook
Op Facebook wordt de gemeente op haar vingers getikt door inwoners:
"Waar in Noord Schiedam? Is er niemand die de tekst van een stagiare controleert", is de reactie van Rob van der Gaag onder de Facebook-post van de gemeente. Van der Gaag vult nog aan: "De molen is 33,3 meter hoog en heeft een vlucht van 26 meter."

De Winkelmeiden reageert als volgt: "De Noletmolen is een windturbine. Molen De Noord aan de Noordvest 38 is de hoogste ambachtelijke windmolen van Schiedam. Je kunt er heerlijk eten in het specialiteitenrestaurant."

André Gouka: "De hoogste molen in Noord-Schiedam is denk ik een vergissing, de Noletmolen staat in Schiedam-Zuid/de Gorzen (en de Noord nog net in het Centrum)."

Nicole Kapper schrijft onder meer: "Als mensen op zoek gaat naar hoogste molen Schiedam op een zoekmachine komt men op de Noletmolen uit. Juist op dat stukje molengeschiedenis moeten we trots zijn en de juiste informatie neerzetten, zeker als Gemeente zijnde. Vind ik dan in elk geval."

De gemeente: "Nicole Kapper je hebt helemaal gelijk! Dankzij jouw oplettendheid is de tekst nu nog meer volledig. Fijne Molendag!" 

De tekst van het Facebookbericht is inderdaad aangepast. (In de screenprint hierboven zie je de foute tekst.)

De gemeente noemt dit - bagatelliserend - 'nu nog meer volledig'. Voor de goede orde: de tekst was niet onvolledig, maar fout. 

Trouwens: als je het over 'alle 7 molens van Schiedam' hebt, is het maar hoe je telt. Er staan zes oude brandersmolens rondom de oude binnenstad, schrijft Stichting De Schiedamse Molens, en er is een werkende poldermolen, de Babbersmolen langs de Poldervaart bij volktuinencomplex Vijfsluizen. Lees verder in 'Bezoek onze molens'. 

De Noletmolen kun je al dan niet meetellen als molen. Bovendien zijn er resten van molens in Schiedam. Zo is er een molenterp langs de Poldervaart (in de buurt van het ziekenhuis) en zo staan er molenstompen langs de Poldervaart in het Beatrixpark, ook aan de kant van Schiedam Noord.

Hier lees je het programma van Molendag Schiedam.

Foto: links Molen De Noord (foto door Louise Melchers)

noord

14-05-2022