In Stedelijk Museum Schiedam van 27 januari t/m 9 juni 2024

Uit armoede. Kunst, geschiedenis en verhalen

Uit armoede. Kunst, geschiedenis en verhalen

SCHIEDAM - Hoewel Nederland tot de welvarendste landen van Europa behoort, leven honderdduizenden Nederlanders nog steeds in armoede. Onderwerpen als het minimumloon en bestaanszekerheid halen regelmatig het nieuws.

De mensen over wie het gaat komen zelden aan het woord.Het leven met te weinig geld is voor hen helaas dagelijkse praktijk. Stedelijk Museum Schiedam en elf Schiedamse ervaringsdeskundigen slaan de handen ineen om deze verhalen te delen in de tentoonstelling Uit armoede. Kunst, geschiedenis en verhalen.

In deze onconventionele en verrassende tentoonstelling ontdek je wat de vele gezichten van armoede kunnen zijn. Via indringende verhalen en portretten van ervaringsdeskundigen, maar ook via historische voorwerpen en kunstwerken uit onze collectie komt het heden en verleden van armoede in beeld.

Opening
​De tentoonstelling wordt op zaterdag 27 januari vanaf 11.00 uur feestelijk geopend met een introductie door Milio van de Kamp, socioloog en schrijver van het boek 'Misschien moet je iets lager mikken' en een openingswoord door Petra Zwang, wethouder Armoedebeleid. Daarnaast vertelt Schiedamse ervaringsdeskundige Marleen kort over haar betrokkenheid bij de tentoonstelling.

Zes kunstenaars verhouden zich tot armoede
​Thema’s in de tentoonstelling zoals beperking van vrijheid, gezondheid, zelfredzaamheid, relaties met anderen en samen uit armoede maken de beleving van armoede voor iedereen herkenbaar en invoelbaar. En laten tegelijkertijd de kracht en potentie zien van mensen voor wie dit dagelijkse realiteit is. Speciaal voor de tentoonstelling is nieuw werk te zien van zes hedendaagse kunstenaars: Maarten Bel, Koos Buster, Chantal van Heeswijk, HIMMELSBACH, Nour-Eddine Jarram en Studio Nadia Nena. Ieder van hen heeft zich laten inspireren door gesprekken met Schiedammers, met kinderen en lokale organisaties over de impact van armoede op je leven. In aquarellen, tekeningen, schilderijen en installaties geven zij vanuit persoonlijk perspectief invulling aan de verbeelding van armoede in onze tijd.

Deze tentoonstelling is een uitnodiging om naar elkaar te kijken en te luisteren: Wat betekent het om te leven met te weinig geld?

Schiedammers denken en werken mee
​Stedelijk Museum Schiedam ontwikkelt, bedenkt en maakt deze bijzondere tentoonstelling niet alleen. Het museum werkt zoveel mogelijk samen met Schiedamse ervaringsdeskundigen: Schiedammers die met te weinig geld leven en Schiedamse organisaties die zich met hart en ziel voor hen inzetten. De thema's van deze tentoonstelling zijn samen met hen bepaald.

Activiteiten tijdens Uit armoede
​Hier volgt een greep uit de vele activiteiten die Stedelijk Museum Schiedam tijdens deze tentoonstelling organiseert in samenwerking met ervaringsdeskundigen en lokale partners:

Omdat een ticket voor een bezoek aan een museum te duur kan zijn, biedt Stedelijk Museum Schiedam een vrijkaart aan voor mensen met een kleine beurs. Deze vrijkaarten kunnen bij de verschillende wijkcentra in Schiedam opgehaald worden.
Gezinnen met weinig geld kunnen voor de verjaardag van hun kinderen een gratis kinderfeestje in het museum krijgen.
Stedelijk Museum Schiedam werkt samen met Heat & Eat voor het geven of krijgen van een gratis warm drankje of lunch in de kapel van het museum.
Het museum vormt een Menstruatie Uitgifte Punt (MUP) met gratis menstruatieproducten in de entreeruimte van het museum.
Het museum organiseert duo-rondleidingen voor groepen die zelf met te weinig geld leven of zich voor hen inzetten. Deze worden gegeven door een museumdocent én een Schiedamse ervaringsdeskundige, die aan de tentoonstelling heeft meegewerkt.
Voor het primair en voortgezet onderwijs biedt het museum ​ een museumbezoek met gratis museumles aan door de tentoonstelling.
 
Kijk hier voor een overzicht van alle activiteiten.

Kom in actie in de Stadsgalerij
​Wil jij iets doen aan armoede? Iemand helpen of zelf hulp krijgen? In de Stadsgalerij vind je tips en laten organisaties zien wat ze doen. Ook kun je meedoen aan Wenswerken, een creatieve actie van kunstenaar Maarten Bel. Heb jij een wens voor een product dat je niet kunt betalen, bijvoorbeeld een verjaardagstaart, stofzuiger of kinderfiets? Geef het door in de Stadsgalerij. Maarten Bel maakt tekeningen van wensen en verkoopt die in het museum. Met het geld voor de verkochte tekeningen koopt hij wat erop staat! Wie weet komt jouw wens uit.

Mijn Schiedam
​Deze tentoonstelling is onderdeel van Mijn Schiedam, de maatschappelijke programmalijn waarmee Stedelijk Museum Schiedam samenwerkt met Schiedammers en Schiedamse organisaties.
Partners: Stem zonder Gezicht, Stichting Net Niet Genoeg, DOCK, Leger des Heils Buurthuiskamer, Voedselbank Schiedam, Stichting Niemand Buiten Spel, De Kleine Ambassade en ‘t Zimmertje.

De tentoonstelling Uit armoede. Kunst, geschiedenis en verhalen wordt mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Fonds Schiedam Vlaardingen, Mondriaan Fonds, Elja Foundation, ZOZ Fonds, De Groot Fonds, Madurodam Kinderfonds, J.E. Jurriaanse Stichting, G. Ph. Verhagen-Stichting, Stichting Opbouw Schiedam, VriendenLoterij Fonds, VSBfonds en Fonds21

Foto
Nour-Edinne Jarram, 'Armoede = eenzaamheid' (groene krat met eten), 2023, aquarel, collectie Stedelijk Museum Schiedam

22-01-2024