Twee opkopers moeten zich voor justitie verantwoorden

Twee opkopers moeten zich voor justitie verantwoorden

SCHIEDAM - Twee opkopers in Schiedam zullen zich voor justitie moeten verantwoorden. Zij voldeden niet aan de vereisten die voor opkopers gelden. Dat bleek na een vandaag gehouden controle-actie.

In het kader van de regelgeving opkopersregister zijn er vandaag door de politie en door Toezicht & Handhaving van de gemeente Schiedam diverse bedrijven bezocht. "Bij twee bedrijven was het niet op orde en bij één bedrijf werd zelfs een gestolen goed aangetroffen. Beide handelaren zullen zich voor justitie moeten verantwoorden", zo laten de wijkagenten van Schiedam Centrum weten. De gemeente neemt bestuursrechtelijke maatregelen. Dit kan zelfs leiden tot een tijdelijke sluiting. Handelaren zijn verplicht hun tweedehands goederen digitaal te registreren.

De wijkagenten verbijzonderen het resultaat van de acties: "Vandaag een proces-verbaal en een bestuurlijke maatregel opgelegd aan een malafide fietsenhandelaar. Verder werd er een bestuurlijke waarschuwing opgelegd aan een autohandelaar voor het niet voldoen aan wettelijke verplichtingen." 

Voorbeelden van spullen die opkopers moeten bijhouden in het register zijn, aldus de Kamer van Koophandel:
foto-, film-, radio-, audio- en videoapparatuur
sieraden, juwelen, uurwerken
edelmetaal goud, edelstenen, platina, zilver
kunstvoorwerpen en antiek
laptops, mobiele telefoons, tablets
fietsen
voertuigen die uit het buitenland zijn geïmporteerd
onderdelen van fietsen, bromfietsen, motoren en auto's
voertuigen zonder kenteken.

Op deze webpagina van de Kamer van Koophandel lees je meer informatie.

25-10-2022