TRIO 258 doorbreekt geluidsbarrière in Schiedam

TRIO 258 doorbreekt geluidsbarrière in Schiedam

SCHIEDAM - Pianiste Lestari Scholtes, violist Eduardo Paredes Crespo en cellist Leonard Besseling, samen vormen zij TRIO 258, zijn vrijdag 4 november te gast in de Westvest90-kerk in Schiedam.

Het meest opzienbarende stuk dat zij spelen is Space Jump van de Turkse componist Fazil Say, gebaseerd op de 39 kilometer lange parachutesprong van de Oostenrijkse skydiver Felix Baumgartner, die daarbij door de geluidsbarrière ging. Ook staan er pianotrio’s van Ludwig van Beethoven en Dmitri Shostakovich op het programma.

“Fazil Say was diep onder de indruk van de prestatie van Baumgartner”, zegt Lestari Scholtes. “In een vrije val van meer dan vier minuten bereikte de Oostenrijker snelheden van boven de 1300 kilometer per uur. In de muziek hoor je op beeldende wijze alle fases langskomen: de reis omhoog met een heliumballon, de angst vlak voor het springen, het betoverende uitzicht op de aarde, de sprong, het bewustzijnsverlies door de snelheid, het uitklappen van de parachute, de landing en de opluchting.”

Dmitri Shostakovich
Slotstuk van de avond is het Pianotrio nr. 2 van Dmitri Shostakovich. “Een imponerend en heftig werk. Soms moeten we vechten tegen de tranen als we het spelen. De Russische componist mocht alleen maar schrijven binnen de door het regime gestelde grenzen maar wist toch zijn eigen boodschap te verkondigen. Zo verborg hij in het trio dat wij spelen de melodie van een Joods volksliedje.”

Over TRIO 258
TRIO 258 bestaat uit bevlogen musici met een rijke kamermuziekhistorie in binnen- en buitenland. Het trio trad op in onder meer het Concertgebouw in Amsterdam, Muziekgebouw Eindhoven, TivoliVredenburg Utrecht, Opéra National de Bordeaux en op het Storioni Festival in Eindhoven. Ook was het drietal meerdere malen te gast in Podium Witteman en Podium Klassiek.

Concertprogramma

Ludwig van Beethoven - Pianotrio opus 70 nr. 2

Fazil Say - Space Jump

Dmitri Shostakovich - Pianotrio nr. 2


TRIO 258
Vrijdag 4 november 2022 | 20.15 uur
Locatie: Westvest90-kerk, Westvest 90, Schiedam
Tickets & Info: www.westvest90.nl

Tekst: Westvest90
Foto: Trio 258 (foto door Ronald Knapp)
(advertentie)

25-10-2022