Traditiegetrouw trapt Koningsdag Schiedam af met aubade in Kethel

Traditiegetrouw trapt Koningsdag Schiedam af met aubade in Kethel

SCHIEDAM - In Kethel zijn op Koningsdag niet alleen de feestelijke activiteiten die door De Kethellappers worden georganiseerd, maar ook is er traditiegetrouw de aubade in de Dorpskerk. De aubade, die om 10.00 uur begint, is de officiële opening van de Koningsdag-activiteiten in heel Schiedam. De aubade wordt georganiseerd door de VNFG.

Op de website van de VNFG, de Stichting tot Viering en Herdenking van Nationale Feest- en Gedenkdagen, vind je onder deze link het tekstboekje met de liedteksten. 

Voorheen organiseerde de Oranjevereniging 'Wilhelmina' Kethel de aubade en de feestelijkheden op Koninginnedag, later Koningsdag, in Schiedam Kethel. Omdat deze vereniging niet meer in staat was de Koningsdagactiviteiten te organiseren, is de VNFG gevraagd om de organisatie van de aubade op zich te nemen. In 2020 en 2021 zat het niet mee. Vanwege corona kon het publiek in die jaren de aubade niet bijwonen, maar werd er wél een opname gemaakt door de lokale televisie. In 2022 was er weer een aubade met publiek en ook in 2023 is er weer een aubade met publiek. En dat de publieke belangstelling groot is, daarvan getuige deze video uit 2019 door Jan Willem de Boer van JW TV.

Over de vrijmarkt in Kethel en het programma op het evenementenplein met diverse muzikale en andere acts hoor en lees je meer in onze eerdere artikelen:

Interview met Kethellapper Boutestein over Koningsdag in Kethel

Stichting de Kethellappers organiseert Koningsdag in Kethel

Hier lees je over Koningsdag in het centrum.

Foto: de Dorpskerk tijdens de aubade in 2019, fragment uit bovengenoemde video van JW TV

12-04-2023