Cock de Jong over vrolijke beleidbepalers, maar hun ongezonde inwoners:

"Tot minstens 2025 wonen zij in tochtige schimmelwoningen"

"Tot minstens 2025 wonen zij in tochtige schimmelwoningen"

SCHIEDAM - Cock de Jong, fractievoorzitter AOV Schiedam, heeft vorige maand vragen gesteld over de Staatsliedenbuurt. Hij vindt dat het veel te lang duurt dat mensen er onder erbarmelijke omstandigheden wonen. De Jong kreeg snel antwoord, maar kan daaruit alleen maar concluderen dat de ellende voor de bewoners nog lang gaat duren.

Je leest hieronder de vragen van De Jong en de antwoorden erop uit naam van de verantwoordelijk wethouder Antoinette Laan. Daarna lees je de desgevraagde reactie aan De Schiedammer Online door Cock de Jong.

Vraag:
Klopt het dat de gemeente al sinds begin januari 2023 bezig is om een adviesbureau in te huren om die selectieprocedure te begeleiden en waarom duurt dit zo lang?

Antwoord:
Vanaf eind januari 2023 zijn we gestart met de inkoopprocedure voor een adviseur die de selectieprocedure begeleidt, deze kent een bepaalde doorlooptijd voor onderhandse meervoudige aanbestedingen (beleid gemeente en wetgeving). Eind januari hebben we het uitvraagdocument opgesteld en afgestemd met Woonplus. Vervolgens is door de afdeling inkoop het inkoopproces doorlopen om tot een uitvraag te komen. Die is op 28/3 gepubliceerd en zijn er drie partijen uitgenodigd. Naar verwachting hebben we op 12 mei 2023 een bureau om de partnerselectie van een marktpartij te begeleiden.

Vraag:
Kunt u ons een perspectief schetsen van de totale looptijd die rest om met Woonplus tot een overeenkomst te komen.

Antwoord:
Na bovenstaand proces zal er in 2023 een voorselectie en definitieve partnerselectie van een marktpartij plaatsvinden. In 2024 volgt het haalbaarheidsonderzoek en vervolgens contractvorming waarbij tot een overeenkomst tussen de partijen wordt gekomen. Er dient opgemerkt te worden dat er afhankelijkheden zijn zoals het feit dat we gebonden zijn aan wettelijke eisen t.a.v. aanbesteden. Ook de marktomstandigheden spelen een rol bij marktpartijen, die invloed op de planning kunnen hebben. Waar het mogelijk is om te versnellen, zullen we dit uiteraard ook doen.

Reactie van Cock de Jong aan De Schiedammer Online:
"Opvallend vind ik dat het ongeveer maanden heeft geduurd om tot een inkoopprocedure voor een adviseur te komen.

Pas in 2024 volgt het haalbaarheidsonderzoek om vervolgens te komen tot contractvorming.

Voor de bewoners gaat dat betekenen dat men tot minstens 2025 in tochtige woningen en met schimmel bedekte muren moet blijven wonen. Iedereen weet dat deze woningen niet meer voldoen aan de huidige eisen en ik vraag de wethouder om het proces zodanig te versnellen zodat er perspectief is voor de bewoners.

Tevens vraag ik mij af wanneer de huidige Staatsliedenbuurt-bewoners op de hoogte worden gebracht van de voortgang van het proces zodat de onzekerheid weggenomen kan worden.

De bewoners staan wederom in de kou en de beleidsbepalers hebben daar kennelijk geen boodschap aan. Na afloop van hun werkdag gaan zij vrolijk naar huis om in een goed geïsoleerde woning binnen te stappen, op datzelfde moment stappen de kinderen van de Staatsliedenbuurt hoestend en proestend de woning binnen in de hoop dat zij spoedig van hun astmatische klachten worden bevrijd."

21-04-2023