Tijdelijke opvang asielzoekers op schip Buitenhavenweg

Tijdelijke opvang asielzoekers op schip Buitenhavenweg

SCHIEDAM - Op korte termijn zal aan de Buitenhavenweg een riviercruiseschip afmeren, waarop de komende maanden een aantal asielzoekers en statushouders onderdak zal vinden. Het schip blijft liggen tot uiterlijk 14 maart 2024.

De druk op het opvangcentrum voor asielzoekers in Ter Apel neemt sterk toe; het kan de huidige toestroom niet aan. De gemeente Schiedam heeft daarom, net als verschillende gemeenten in de regio, een dringend verzoek gekregen tijdelijk een noodopvanglocatie te openen voor statushouders en asielzoekers. De gemeente Schiedam heeft de al eerder gebruikte locatie aan de Buitenhavenweg beschikbaar gesteld. Daar zal binnenkort een riviercruiseschip afmeren.

Een vergelijkbaar riviercruiseschip heeft al eerder aan de Buitenhavenweg gelegen voor de tijdelijke opvang van asielzoekers en later vluchtelingen uit Oekraïne. De locatie is dezelfde als vorige keren. De tijdelijke opvang aan de Buitenhavenweg duurt tot uiterlijk 14 maart 2024. Het schip biedt ruimte aan maximaal 66 mensen.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers. Het COA verzorgt de begeleiding en verzorging van de bewoners. Op het schip is 24-uurs beveiliging en bedrijfshulpverlening aanwezig.

Omwonenden en nabijgelegen bedrijven aan de Buitenhavenweg zijn per brief over de tijdelijke opvang geïnformeerd.

Foto: Louise Melchers

06-11-2023