Gien's Wolclub

Tien vrouwen en twee heren breien en haken voor het goede doel

Tien vrouwen en twee heren breien en haken voor het goede doel

SCHIEDAM - Gien's Wolclub bestaat in 2023 vijf jaar. De tien vrouwen en twee mannen van deze club gaan elke week een dag aan de slag om in het pand van Stichting J&S gezamenlijk te breien en haken voor het goede doel. In 2022 werd al breiend en hakend 3300 euro bijeengebracht voor het goede doel Kika.

door Jan Schrijver (tekst) en Louise Melchers (foto's)

Oprichtster van 'Gien's Wolclub' is Gineke van het Geloof (57), geboren en getogen Schiedamse. Sinds kort is ze bestuurslid (penningmeester) van politieke partij AOV Schiedam (Algemeen Ouderenverbond). Zij was jarenlang werkzaam als expediteur, maar werd enige jaren geleden afgekeurd wegens een visuele handicap, ze is aan één oog blind geworden, zo vertelt Gineke. "Ik zocht een nieuwe zinvolle tijdsbesteding, want het zogeheten achter de geraniums gaan zitten, daar had ik weinig zin in. Met wat extra inspanning en enige aanpassing gaat breien me nog goed af. Het is leuk en ik ben mensen tegengekomen die het ook leuk vinden om sokken, sjaals, mutsen en meer te breien en haken, van babymaten tot en met de maten voor volwassenen. En het samen doen is gezelliger en je kunt ook nog wat opsteken van elkaar."

Gina vervolgt: "Eén van de dames van de club heeft een kleinzoon, die als kind werd getroffen door hersenkanker. Het is gelukkig allemaal goed gekomen met haar kleinzoon. Maar zodoende hebben we een erg goed doel gevonden om de opbrengst van ons brei- en haakwerk aan te doneren, te weten de strijd tegen kinderkanker. 'Stichting Kika Kinderen Kankervrij' zet zich daarvoor in en wij supporten Kika via 'TeamMatt4Kika'.

Elke donderdagmiddag breien en haken er tien vrouwen en twee mannen in het pand van de Stichting J&S aan de Groenelaan in Schiedam. Verschillende deelnemers gaan thuis nog verder. De productie is bewonderenswaardig, zoals bijvoorbeeld ook te zien is op de kraam gisteren op de Luikse markt aan de Maasboulevard. "De sokken lopen het hardst", weet Gineke. Al het handwerk is sympathiek geprijsd, wat eraan bijdraagt dat met de verkoop elk jaar een substantieel bedrag wordt opgebracht, zoals de 3300 euro in afgelopen kalenderjaar. "Ja, we rekenen alle uren die erin zitten uiteraard niet mee; dat is allemaal liefdewerk oudpapier. En wat ik daarbij ook graag opmerk, er zijn ook enkele bedrijven die ons sponsoren door wol en garens te betalen." 

De verkoop gisteren op de Luikse markt heeft om precies te zijn 134,60 euro opgebracht. Het koude weer werkte eraan mee dat er wat sjaals en mutsen verkocht werden, maar zoals altijd liepen de sokken ook gisteren het hardst. Hoe groter de maat, hoe duurder de sok. De grootste maat op de kraam is 46, een paar wollen sokken in die maat heb je bij Gien's Wolclub voor 18,95. "In een grotere maat zit nou eenmaal meer wol. Overigens, als er mensen zijn die nog grotere maten nodig hebben, laat ze maar e-mailen (gienswolclub@hotmail.com). We maken grote maten desgevraagd graag op bestelling." De club heeft overigens ook een eigen webwinkeltje opgezet.

Foto boven: Gineke van het Geloof (links) met één van de dames van de haak- en breiclub achter de kraam op de Luikse markt, foto onder: een detail-blik op de kraam, met onder meer de knuffels

kibt

23-01-2023