In Westvest90-kerk in Schiedam

Thomas Beijer & Nicolas van Poucke spelen Mozart

Thomas Beijer & Nicolas van Poucke spelen Mozart

SCHIEDAM - Thomas Beijer & Nicolas van Poucke spelen Mozart in de Westvest90-kerk in Schiedam. Een unieke kans om twee van Nederlands beste pianisten samen op het podium mee te maken.

Over dit evenement
Thomas Beijer (linker foto) en Nicolas van Poucke (rechter foto) zijn twee van de beste pianisten die we hier in Nederland hebben. Thomas Beijer wordt omschreven als een "zeer interessante muzikale persoonlijkheid met onderscheidende ideeën over muziek. Een waar kunstenaar".

De Volkskrant noemde Nicolas van Poucke in een recensie "een ware dichtende musicus". Daarnaast zijn de twee meesterpianisten ook nog eens goed bevriend en spelen ze al jaren samen. Hun concerten samen zijn zeldzaam dus dit belooft een heel bijzondere avond te worden!

Op het programma staan sonates van Mozart voor piano vierhandig. Mozart trad in zijn jonge jaren op met zijn zusje Nannerl, waarschijnlijk heeft dat hem er toe aangespoord toch een aanzienlijk aantal stukken te schrijven in een toen niet erg populair genre. U hoort onder andere de twee grote sonates KV 497 en KV 521.

Thomas Beijer
"Thomas Beijer overbrugde de stormachtige passages met hartstochtelijke lyriek. Zijn verbluffende techniek stond geheel in dienst van zijn explosieve uitdrukkingskracht."
De Volkskrant - Jenny Camilleri

Met het winnen van het Young Pianist Foundation Nationaal Pianoconcours in 2007, plaatste Thomas Beijer zich aan de top van een nieuwe generatie jonge pianisten in Nederland. De internationale jury omschreef hem als "een zeer interessante muzikale persoonlijkheid met onderscheidende ideeën over muziek. Een waar kunstenaar."

Sindsdien gaf Beijer recitals in Europa, Azië en de Verenigde Staten, en werkte hij als solist samen met dirigenten als Neeme Järvi, Gustavo Gimeno, Ed Spanjaard, Bas Wiegers en Lucas Macías Navarro.

Thomas Beijer is een veelzijdig musicus met een breed repertoire dat rijkt van zeventiende-eeuwse muziek tot en met hedendaagse composities. Een speciale affiniteit heeft hij met Spaanse muziek: in 2019 speelde hij Isaac Albéniz’ complete suite Iberia in Het Concertgebouw in Amsterdam, een uitvoering die alom werd geprezen in de pers. De Volkskrant schreef: “Beijer gidste je mee, het verhaal in achter de noten. (…) En telkens was er een zorgvuldig bewaakte balans tussen vuur en verinnerlijking, tussen Spaanse passie en de universele emotie van onvervuld verlangen.” Het leidde tevens tot een invitatie om te spelen in de serie Meesterpianisten.

Beijer is een gepassioneerd kamermusicus en speelt samen met onder andere celliste Quirine Viersen, violiste Simone Lamsma en zangeressen Judith van Wanroij, Barbara Kozelj en Laetitia Gerards. Ook is hij een vaste gast bij Camerata RCO, het kamermuziekensemble bestaande uit leden van Het Koninklijk Concertgebouworkest.

Naast zijn pianistische carrière, is Thomas Beijer ook componist. Een van zijn meest recente werken is de liederencyclus “A Lock without a Key”- liederen geïnspireerd door de COVID-19 lockdown - gecomponeerd voor sopraan Laetitia Gerards, met wie hij de cyclus live op Radio 4 uitvoerde en opnam voor de AVROTROS. Momenteel werkt hij aan een concert voor jazzviool en orkest.

In 2009 verscheen Beijers eerste CD, met daarop werken van Brahms. Daarna volgden CD’s met muziek van o.a. Albéniz, De Falla, Granados, Mozart, Rachmaninov, Ravel, Rudolf Escher en Frank Martin, alsook zijn eigen composities. Op zijn meest recente cd soleert hij in Poulenc’s pianoconcert Aubade, dat hij opnam samen met Camerata RCO en dirigent Yu Lu.

Beijer (Haarlem, 1988) studeerde aan het Amsterdamse conservatorium bij Jan Wijn, waar hij in 2011 afstudeerde met de hoogste onderscheiding. Daarna vervolgde hij zijn pianostudie bij de Cubaanse pianist Jorge Luis Prats, en volgde hij masterclasses bij Emanuel Ax, Menahem Pressler, Murray Perahia, Pacal Devoyon, Jacques Rouvier en Elza Kolodin. Daarnaast kreeg Beijer compositielessen bij Elmer Schönberger in Amsterdam en bij Malcolm Singer in Londen.

Naast zijn carrière als pianist en componist, is Thomas Beijer actief als schrijver en tekenaar. In 2017 debuteerde hij bij uitgeverij Prometheus met de novelle Geen Jalapeños. Momenteel werkt hij aan een bundel essays over muziek, die in het najaar van 2021 zal verschijnen.

Sinds 2019 is Thomas Beijer artistiek directeur van de Young Pianist Foundation.

Nicolas van Poucke
“Een ware dichtende musicus”, aldus De Volkskrant na een recent optreden van de Nederlandse pianist Nicolas van Poucke.

Geboren in een muzikaal gezin begon Nicolas op zesjarige leeftijd met pianolessen, studeerde bij David Kuyken en Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam en werd gecoacht door Martha Argerich, Murray Perahia en Alfred Brendel. Nicolas treedt sinds jonge leeftijd veelvuldig op in binnen en buitenland en was te gast bij verschillende orkesten waaronder meest recentelijk het Nederlands Kamerorkest.

Tijdens de lockdowns gaf Nicolas livestream-recitals in de Grote Zaal van Het Concertgebouw, het Muziekgebouw aan ‘t IJ, Concertgebouw de Vereeniging Nijmegen en maakte zijn Londense debuut in de Royal Festival Hall met Beethovens derde pianoconcert.

Van Pouckes meest recente soloalbum “The Schumann Collection Vol. l” werd laaiend enthousiast ontvangen in de pers. “Er zijn niet veel pianisten die deze muzikaal en psychologisch complexe wereld met zo veel vanzelfsprekendheid weten te benaderen",  schreef het Parool en Bas van Putten schreef in de Groene Amsterdammer: “Hij speelt ze druistig als de jonge Schumann was, met de allure van een grillig, onbevreesd temperament. Je hoort de ritmische souplesse en de klaterende brille van de grote jongens. Goed zo. Hier woedt een uitslaand vuur dat je niet laf moet willen blussen. Hier vraagt de macht der verbeelding maximale uitbundigheid, maximale intimiteit, maximale beweeglijkheid en maximale verstilling. Van Poucke heeft er de techniek en de gretigheid voor.”

Datum en tijd
zaterdag 9 oktober 2021
20:00 – 21:00 uur

Locatie
Stichting Westvest 90
Westvest 90
3111 BZ Schiedam

Tickets
 € 31,60 Iincl 2,60 euro servicekosten)
Boek hier tickets

(infotorial)

 

 

05-10-2021